Και αυτό αποτελεί μια επιτυχία που ασφαλώς πιστώνεται στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η ΠΤΩΣΗ της ανεργίας στο 9,2% τον Δεκέμβριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, και μάλιστα σε έναν μήνα όπου τα ποσοστά συνήθως αυξάνονται λόγω χαμηλής τουριστικής περιόδου, συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία και συνολικά για τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε έναν χρόνο η ανεργία έπεσε τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μειωθεί πάνω από οκτώ εκατοστιαίες μονάδες.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΣΥΜΦΩΝΑ με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στις γυναίκες η ανεργία μειώθηκε στο 11,7% από 16% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ για τους νέους, που έχουν και τις μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης στην εργασία, το ποσοστό έχει μειωθεί στο 22% από 30%.
Η ΠΤΩΤΙΚΗ πορεία της ανεργίας θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτό είναι που δείχνουν όλες οι προβλέψεις. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν χρόνιες εσωτερικές ανισορροπίες στην οικονομία και την απασχόληση που καλούνται να αντιμετωπιστούν. Ενδεικτική είναι, μεταξύ άλλων, η σχετική διαπίστωση που διατυπώνεται στην τελευταία τακτική έκθεση του ΙΟΒΕ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την οποία στην αγορά εργασίας παρατηρούνται υψηλή διαρθρωτική ανεργία και αναντιστοιχία δεξιοτήτων μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, το ποσοστό της ανεργίας παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς το 2024, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ. Οπως εκτιμά στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης και τις κοινωνικές προοπτικές για το 2024, μπορεί το ποσοστό της ανεργίας παγκοσμίως να έπεσε στο 5,1% το 2023, από 5,3% το 2022, ωστόσο επιπλέον 2 εκατ. εργαζόμενοι αναμένεται να αναζητήσουν εργασία φέτος, αυξάνοντας το ποσοστό στο 5,2%. Η συγκεκριμένη ανάλυση κάνει, επίσης, λόγο για ανισορροπίες στην αγορά εργασίας που βαθαίνουν και σημειώνει ότι τα προβλήματα εργατικού δυναμικού που εντοπίζει αποτελούν απειλή για τα ατομικά μέσα διαβίωσης, καθώς και για τις επιχειρήσεις.
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ είναι, βεβαίως, να συνεχιστεί η μείωση της ανεργίας, ωστόσο και η αύξηση του επιδόματος για τους ανέργους είναι θετική. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αυξηθούν η ανταποδοτικότητα και η δικαιοσύνη στο επίδομα ανεργίας, γιατί, όπως χαρακτηριστικά λέει η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι λογικό το επίδομα να είναι μια ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια που δουλεύεις και που εισφέρεις στο Ταμείο.