Είναι γνωστό τοις πάσι ότι από το 1945, όταν ιδρύθηκε ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ αποτελούν «φύλακα άγγελο» του κράτους του Ισραήλ, ασκώντας βέτο ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας σε οποιοδήποτε ψήφισμα κρίνουν ότι παραβλάπτει τα συμφέροντα του εβραϊκού κράτους.
Στα 78 χρόνια λειτουργίας των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει απορρίψει, λόγω βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, ΕΣΣΔ/Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), ακριβώς 36 σχέδια ψηφίσματος για το Παλαιστινιακό. Τις 34 φορές με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και μόλις τις 2 λόγω άρνησης της Κίνας και της Ρωσίας.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Τα περισσότερα από τα σχέδια που απορρίφθηκαν με αμερικανική παρέμβαση αφορούσαν στη δημιουργία ειρηνευτικού πλαισίου για τη μόνιμη επίλυση της κρίσης, με προτροπή στο Ισραήλ να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και στη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το δικαίωμα αυτοκυβέρνησης ενός παλαιστινιακού κράτους. Υπήρχαν και ψηφίσματα που καταδίκαζαν τις εκτοπίσεις Παλαιστινίων και τη δημιουργία εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (τώρα πια μόνο στη Δυτ. Οχθη του Ιορδάνη).
Εκτός από το Παλαιστινιακό, οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει άλλες 12 φορές βέτο υπέρ του Ισραήλ (άρα, 46 συνολικά), σχετικά με την εισβολή του στον Νότιο Λίβανο και την απόσπαση των Υψωμάτων του Γκολάν από τη Συρία. Μάλιστα, το 2019, επί προεδρίας Τραμπ, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την προσάρτησή τους στο ισραηλινό κράτος.