Αν τα έλεγε αυτά κανείς πριν από 10-12 χρόνια, για μια χώρα χρεοκοπημένη και βυθισμένη στη διεθνή ανυποληψία, θα ήταν ο «Τρελαντώνης» του χωριού. Κι, όμως, η Ελλάδα στο τέλος του 2023 βρίσκει ξανά την υπερηφάνειά της, την αυτοπεποίθησή της και ενισχύει το πολιτικό βάρος της στην Ε.Ε. και τις αγορές. Βρίσκεται μεταξύ των χωρών που προσελκύουν επενδύσεις, που πρωτοπορούν στην καινοτομία, στην πράσινη ανάπτυξη και στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ταυτόχρονα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επαναβιομηχανοποίησή της. Και στην παραδοσιακή βιομηχανία, και στον αγροτικό τομέα, και στην καινοτομία. Η ΔΕΗ από παρ’ ολίγον χρεοκοπημένη επιχείρηση έχει γίνει leader των «πράσινων» εξελίξεων. Τα πεθαμένα ναυπηγεία της χώρας σφύζουν ξανά από εργαζομένους και δουλειές, ενώ η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, εκτός από τα ρεκόρ που σημειώνει το ένα μετά το άλλο, ανεβάζει διαρκώς το επίπεδό του, απευθυνόμενος σε όλο και πιο ποιοτικούς τουρίστες, επιμηκύνοντας την τουριστική σεζόν.
Εγινε ξαφνικά η Ελλάδα παράδεισος για τους Ελληνες; Ασφαλώς όχι. Δεν κάνει λάθη η κυβέρνηση ή δεν δείχνει αβελτηρία στην υλοποίηση νόμων που η ίδια έχει ψηφίσει; Ασφαλώς ναι. Ομως στη «σούμα» δημιουργεί γρήγορα και σταθερά τις προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να αναρριχηθεί στην κατάταξη των πιο προηγμένων χωρών. Κάτι που σημαίνει άνοδο και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της. Γιατί μπορεί να ισχύει, το «οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι δυστυχούν», αλλά ισχύει και το ότι για να ευημερήσουν οι άνθρωποι, πρέπει να έχουν ευημερήσει πρώτα οι αριθμοί. Οσοι παραμυθιάστηκαν και παραμύθιασαν μέρος της κοινωνίας ότι γίνεται κι αλλιώς, έσπασαν τα μούτρα τους, πισωγύρισαν τη χώρα και κατάντησαν να κόβουν ακόμα και το ΕΚΑΣ, στο πλαίσιο του τρίτου και πιο επαχθούς Μμνημονίου.
Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, αλλά όχι ατέλειωτος πλέον. Η αναγκαία πολιτική σταθερότητα υπάρχει. Σχέδιο, το οποίο ασφαλώς επιδέχεται αλλαγών και εμπλουτισμού, επίσης υπάρχει. Τι δεν υπάρχει; Μια σοβαρή και συγκροτημένη αντιπολίτευση, η οποία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να κάνει δηλαδή στοιχειοθετημένη κριτική όπου επιβάλλεται, να διαφωνεί όπου δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και να στηρίζει χωρίς αστερίσκους μεταρρυθμίσεις, οι οποίες καταφανώς είναι ώριμες και συντομεύουν το δρόμο, για μια πιο δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ κατασκευής αδυνατεί να παίξει αυτόν το ρόλο. Ο αρνητισμός, η καταστροφολογία, ο μηδενισμός και η κινδυνολογία είναι στο πολιτικό του DNA. Τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της Ν.Δ., είναι ένα συνονθύλευμα συνωμοσιολόγων, θρησκόληπτων και ακροδεξιών, εκτός πραγματικότητας. Το ΚΚΕ είναι συνεπές σε μια ιδεολογία, η οποία παραπέμπει σε κάποια πολιτική «Δεύτερη Παρουσία». Μένει το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο όμως ταλαντεύεται ανάμεσα στην ικανοποίηση για τη δεύτερη θέση -που το οδηγεί αρκετές φορές στην αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση- και στην υπευθυνότητα ενός κόμματος που θέλει να είναι σύγχρονο. Ταλαντεύεται ανάμεσα σε εκείνους που θα νιώσουν ανακούφιση κερδίζοντας τον παραπαίοντα ΣΥΡΙΖΑ και σε εκείνους που καταλαβαίνουν ότι η μόνη προϋπόθεση που υπάρχει, ώστε να γίνει ξανά εναλλακτική κυβερνητική λύση, είναι να συμβάλει στη λύση προβλημάτων και στη μεταρρύθμιση της χώρας.
Η κυβέρνηση έχει καθαρή υπεροχή και έχει και πολύ χρόνο μπροστά της. Κι αυτά είναι μια εγγύηση πως, έστω και μέσω συγκρούσεων, η χώρα θα προχωρήσει. Ωστόσο, η διαμόρφωση συναινέσεων όχι μόνο μπορεί να επιταχύνει την επίτευξη μετρήσιμης προόδου η οποία θα γίνει κοινωνικό μέρισμα, αλλά θα βοηθήσει και στη διαμόρφωση μιας πιο πολιτισμένης και δημιουργικής πολιτικής κουλτούρας. Η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από την τοξικότητα και τους διχασμούς που οδηγούν σε οπισθοδρόμηση ή σε στασιμότητα. Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι μια καλή ευκαιρία για την επικράτηση του μετώπου της λογικής και του εκσυγχρονισμού.
ΑΙΧΜΗ
ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ – ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
Kαλώς ήλθατε στο τρελοκομείο
Σύξυλα έμειναν τα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ είχαν ειδοποιηθεί ότι θα συνεδρίαζαν την Τετάρτη, έμαθαν εξωδίκως ότι την Τετάρτη ο Στ. Κασσελάκης θα βρισκόταν στην Πόλη του Φωτός, στο Παρίσι, για ένα «επαγγελματικό ταξίδι»-αστραπή. Οπερ και εγένετο. Η συνεδρίαση της ΚΟΕΣ δεν έγινε. Και θα γίνει σήμερα. Ωστόσο, πολλά από τα σημαντικά στελέχη που έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και προέρχονται από τους παλιούς «προεδρικούς» του Α. Τσίπρα, δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους. Το αντίθετο μάλιστα. Στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου ακούστηκαν από έντονα παράπονα μέχρι… γαλλικά για την υποτίμηση πουν έδειξε ο Στ. Κασσελάκης προς το σημαντικότερο όργανο του κόμματος εν όψει του Συνεδρίου.
Η φωτογραφία του Στ. Κασσελάκη και του Τάιλερ να περπατούν χαλαροί και ανέμελοι στους δρόμους του Παρισιού, τη μέρα που τον περίμεναν να συνεδριάσει η ΚΟΕΣ και να μπουν στο φουλ οι μηχανές του κόμματος εν όψει του Συνεδρίου, ήταν ένα σοκ. Κάποιοι συμπέραναν ότι ο Χολιγουντιανός πρόεδρος του κόμματος «δεν ενδιαφέρεται για το Συνέδριο» και ότι «κάνει αγγαρεία για να βγάλει την υποχρέωση». Εξ ου και κυκλοφόρησε μια φήμη περί μη εκλογής των συνέδρων.
Κάποιοι άλλοι ένιωσαν προσωπικά προσβεβλημένοι από την απαξιωτική συμπεριφορά του νέου προέδρου. Κάποιοι τρίτοι τσαντίστηκαν γιατί το αιφνιδιαστικό ταξίδι του συζυγικού ζεύγους και η αναβολή της συνεδρίασης, τους χάλασε τον προγραμματισμό για τα Χριστούγεννα. Και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που μιλούν για ένα όχι και τόσο «αθώο» ταξίδι. «Επαγγελματικό» μεν, «επείγον» δε… Αλλά προς το παρόν μιλάνε με μισόλογα…
«ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ» ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ
Οι Ελληνες ναυτικοί που ταξιδεύουν την ημέρα των εκλογών δεν είναι λίγοι. Οπως διαπιστώθηκε, ο πρόσφατος νόμος που προβλέπει την επιστολική ψήφο, δεν καλύπτει αυτή την κατηγορία εργαζομένων. Η υπ. Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως, αναζητεί λύση, καθώς το πρόβλημα είναι περίπλοκο, καθώς ουσιαστικά αφορά «ψήφους εν κινήσει». Οπως μαθαίνω, χθες είχε συνάντηση με τον Τομεάρχη Ναυτιλίας της Ν.Δ., Κ. Τρομπούκη, για την επίλυση του προβλήματος. Κι όπως φαίνεται σύντομα θα υπάρξει λύση, ώστε και ναυτικοί που θα ταξιδεύουν να μπορέσουν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΡ. ΜΠΕΛΕΡΗ
Ως προάγγελος της δικαίωσης του Φρ. Μπελέρη θεωρείται η χθεσινή απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου, με την οποία ο κ. Μπελέρης αναγνωρίζεται ως ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, σε αντίθεση με τον ευνοούμενο του Ε. Ράμα Γκ. Γκόρος, ο οποίος κρίθηκε ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση να ασκεί τα καθήκοντά του.
Ο Ε. Ράμα, μετά την απόφαση, έκανε ανάρτηση στο πρώην Twitter με την οποία ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο, ώστε ο Φρ. Μπελέρης να γίνει και τυπικά δήμαρχος Χειμάρρας. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας παραπέμπει στις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για την επίλυση του αδιεξόδου, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε ότι όσο είναι προφυλακισμένος ο νικητής των εκλογών, ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ασκεί καθήκοντα δημάρχου κι πρέπει να διακοπεί η θητεία του».
Η εξέλιξη αυτή δείχνει, αφ’ ενός ότι το θέμα δεν είναι «διμερές θέμα», αλλά θέμα «κράτους δικαίου» και αφ’ ετέρου ότι οι ελληνικές πιέσεις μέσω του Μ. Μητσοτάκη, του Γ. Γεραπετρίτη και του Στ. Παπασταύρου, ο οποίος πρόσφατα πήγε στην Αλβανία, πιάνουν τόπο.