ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν έχουμε γίνει… Σκανδιναβία. Οι παθογένειες και τα προβλήματα είναι πολλά και δυσεπίλυτα, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Η Ελλάδα του 2019 απέχει έτη φωτός από την Ελλάδα του 2024. Το ζητούμενο είναι πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, ώστε το 2030 η Ελλάδα να έχει συγκλίνει σε όλα τα επίπεδα με την Ευρώπη.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ τα πράγματα που θέλουν οι πολίτες να αλλάξουν στη χώρα; Πώς θα γίνει καλύτερη η καθημερινότητά τους; Και πώς θα αλλάξουν νοοτροπίες, που δημιουργούν μια γκρίζα καθημερινότητα; Ας δούμε κάποια από τα πιο σημαντικά. Καταρχάς, το κορυφαίο ζήτημα είναι η οικονομία της τσέπης, που καθορίζει το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας, αλλά και τα εκλογικά αποτελέσματα. Αρα, η προτεραιότητα πρέπει να είναι η αύξηση των εισοδημάτων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με υψηλότερες αμοιβές. Πέρα από το να έχουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη, οι πολίτες απαιτούν να μην τους «κλέβουν» στην αγορά προϊόντων και στην παροχή υπηρεσιών, δηλαδή να μπει ένα τέλος στον πληθωρισμό της απληστίας των επιχειρήσεων, που επιβαρύνει υπέρμετρα τη μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά την τελευταία διετία.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
ΑΠΟ ΕΚΕΙ και πέρα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει στην κάλπη, απαιτεί «νόμο και τάξη» στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα, πώς τέθηκαν αυστηροί κανόνες και τιμωρήθηκαν οι παραβάτες επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονταν ανεμπόδιστοι επί δεκαετίες τις παραλίες στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές; Ηταν δύσκολο; Οχι, αντιθέτως, αποδείχθηκε πως ήταν κάτι απλό και εύκολο. Πώς έγινε; Η κυβέρνηση επέδειξε βούληση και εφάρμοσε τους νόμους.
Η ΕΝΝΟΙΑ του νόμου και της τάξης παλαιότερα συνδεόταν μόνο με την πάταξη της εγκληματικότητας και την ασφάλεια. Εννοείται πως η κυβέρνηση οφείλει να ρίξει το βάρος στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και να προσφέρει υψηλό επίπεδο ασφάλειας στους πολίτες. Αλλά, στη σημερινή εποχή, οι πολίτες απαιτούν «νόμο και τάξη» σε όλα όσα τους ταλαιπωρούν. Οπως το Gov.gr που έβαλε «νόμο και τάξη» στη γραφειοκρατία των δημόσιων υπηρεσιών.
«ΝΟΜΟΣ και τάξη» πρέπει να μπει στα νοσοκομεία, όπου επικρατεί χάος επί δεκαετίες. Στην Παιδεία, όπου δυστυχώς ο κύριος πυλώνας του συστήματος δεν είναι πια το σχολείο, αλλά το φροντιστήριο. Στο Δημόσιο, με αυστηρή αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων. Στην αυθαίρετη δόμηση, που καταστρέφει τον φυσικό πλούτο. «Νόμος και τάξη» πρέπει να μπει και σε δεκάδες ακόμα τομείς και κλάδους του κράτους και του ιδιωτικού τομέα. Οι πολίτες το απαιτούν. Θέλουν η Ελλάδα να είναι μια άλλη χώρα το 2030. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ρεαλιστικό σχέδιο και οφείλει να προχωρήσει στις απαιτούμενες ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις, δίχως φόβο για το υποτιθέμενο πολιτικό κόστος.