Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Η απεργία πείνας του Απόστολου Γκλέτσου είχε σχεδόν όλες τις μεταβλητές που χρειάζεται: Μια χώρα σε οικονομική κρίση, μια γενικόλογη οδηγία του κεντρικού κράτους, μια προβληματική απόφαση της περιφερειακής διοίκησης, μια τοπική κοινωνία στα κάγκελα, συνδικαλιστές σε θέση μάχης, τους ντόπιους βουλευτές να μπαίνουν στο παιχνίδι και ένα δήμαρχο σε απεργία πείνας. Κατάληξη; Η απόφαση ανακλήθηκε, ο περιφερειακός παραιτήθηκε και η τοπική κοινωνία δικαιώθηκε. Μέχρι την επόμενη υπουργική εγκύκλιο που θα ενεργοποιήσει το ελληνικό γαϊτανάκι.
Η περίπτωση της κατάργησης, μέσω σύμπτυξης, 14 εξεταστικών κέντρων πανελλαδικών εξετάσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που οδήγησε το δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο σε απεργία πείνας, είναι αρκετά σοβαρή, αφού αφορά (αφορούσε αφού ανακλήθηκε) χιλιάδες υποψηφίους και τις οικογένειές τους που θα αναγκάζονταν να μετακινηθούν χιλιόμετρα για να δώσουν εξετάσεις. Από την άλλη βέβαια, η απόφαση του περιφερειακού διευθυντή δεν ήταν και ουρανοκατέβατη, καθώς υπηρετούσε το γενικότερο νόημα της υπουργικής εγκυκλίου (να διερευνηθεί η δυνατότητα σύμπτυξης των εξεταστικών κέντρων, όπου αυτό είναι εφικτό), ενώ, παράλληλα, και άλλες φορές στο παρελθόν γίνεται προσπάθεια συρρίκνωσης τμημάτων με μικρό αριθμό υποψηφίων για λόγους διασφάλισης του αδιαβλήτου των εξετάσεων.
Για όλα φταίει το… μολύβι
Οπότε, αφού και οι δύο πλευρές είχαν τα δίκια τους, θα περίμενε κάποιος η απόφαση για τα 14 εξεταστικά κέντρα να αναθεωρηθεί εν μέρει. Να μείνουν π.χ. 8 ή 10 ή 6 εξεταστικά κέντρα. Οχι όμως. Μετά τις αντιδράσεις, η απόφαση του υπουργείου ήταν να παραμείνουν ΚΑΙ τα 14 ως έχουν. Και για να είναι σίγουροι πως δεν θα βρουν μπροστά τους κάποιον άλλον Γκλέτσο σε άλλη περιοχή, αποφασίστηκε να παραμείνουν ΟΛΑ τα εξεταστικά κέντρα σε ΟΛΗ τη χώρα, όπως ίσχυαν και πέρσι.
Πέρα από αυτό καθαυτό το γεγονός, που λύθηκε όπως λύθηκε (ευτυχώς τουλάχιστον υπέρ των υποψήφιων μαθητών), το ενδιαφέρον παραμένει στη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζει η κεντρική διοίκηση τον εαυτό της είτε πρόκειται για τις πανελλαδικές εξετάσεις είτε για την κατάργηση κάποιου αστυνομικού τμήματος είτε για την ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων: Τον ακυρώνει ανάλογα με τις αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος. Οτιδήποτε δεν ανήκει στην υποχρεωτική σφαίρα του Μνημονίου, μπαίνει στη σφαίρα του αιωνίως προσωρινού και αναβαλλόμενου. Οπως είπε και ο δήμαρχος: «Ελληνες είμαστε, θέλουμε το χρόνο μας για να συνεννοηθούμε».
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου