Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αν και καθηγητής, πιάνεται αδιάβαστος πέφτοντας σε μεγάλες γκάφες, οι οποίες μπορεί να παράγουν πολιτικά αποτελέσματα, αλλά έχουν και ένα τίμημα το οποίο πληρώνουν οι οικονομικά ασθενέστεροι και όσοι περίμεναν το «κοινωνικό μέρισμα» από τις θυσίες του 2106.
Ολα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε μέσω της συνέντευξής του στον Alpha τη διανομή 0,5% του ΑΕΠ από το υπερβάλλον πλεόνασμα του 2016 για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% και την άμεση έναρξη προγράμματος σχολικών γευμάτων.
Θυμίζουμε ότι το 2016 επιτεύχθηκε πλεόνασμα 4,2% έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίσσεψε ένα κονδύλι 3,7%. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος διατίθεται υπέρ του χρέους, το 30% για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και το υπόλοιπο 30% σε δράσεις για την ενίσχυση των ασθενέστερων. Βάσει λοιπόν αυτής της κατανομής η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορούσε με την οριστικοποίηση του πλεονάσματος τον Απρίλιο να διαθέσει 1,1% του ΑΕΠ (δηλαδή πάνω από 2 δισ. ευρώ) υπέρ της μείωσης φόρων ή την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Και εδώ αρχίζουν οι γκάφες. Η κυβέρνηση έσπευσε τα Χριστούγεννα να διαθέσει 620 εκατομμύρια ευρώ στους συνταξιούχους, χωρίς να θέσει καν εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να πάρει το βοήθημα μέχρι και ο Μπαλαούρας, ενώ ο Τσακαλώτος με τη γνωστή επιστολή μετανοίας στην τρόικα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει ξανά σε μονομερείς ενέργειες.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ο Μητσοτάκης λέει το απλό: δώστε άλλο 0,5% από το υπερ-πλεόνασμα για να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ.
Και έρχεται η μνημειώδης απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, με αλυσιδωτά ψέματα και αντιφάσεις: «Η κυβέρνηση έδωσε τα 620 εκατ. στους συνταξιούχους το 2016, γιατί το ποσό δεν μπορούσε να δαπανηθεί το 2017», λέει ο Τσακαλώτος, όμως, αυτό δεν ισχύει. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε διαθέσει 1 δισ. από το υπερ-πλεόνασμα του 2013 τον Απρίλιο του 2014, όταν οριστικοποιήθηκαν τα στοιχεία. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται για πρώτη φορά ότι το πλεόνασμα του 2016 δεν μπορεί να επαναληφθεί, λέγοντας τα εξής: «Μια υπερ-απόδοση μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, αν οφείλεται σε μόνιμους και όχι έκτακτους παράγοντες, αλλά αυτό θα το μάθουμε προς το τέλος του έτους». Δηλαδή, ο Τσακαλώτος που εγκαλούσε τη Ν.Δ. επειδή δεν ψήφισε το βοήθημα στους συνταξιούχους, θεωρώντας ότι αργότερα μπορούν να δοθούν περισσότερα χρήματα, δηλώνει τώρα ότι δεν θα μάθουμε πριν από το τέλος του 2017 εάν το πλεόνασμα του 21016 είναι βιώσιμο ή όχι. Η υποκρισία του συγκρίνεται με τους λεονταρισμούς του για τη μείωση του αφορολογήτου, που θα περνούσε πάνω από το πτώμα του, αλλά τελικά πέρασε μέσα από την καρέκλα του.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο Τσίπρας διέθεσε τον Δεκέμβριο 620 εκατομμύρια, όταν θα μπορούσε να δώσει τώρα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οσο για το πλεόνασμα, όπως είπε και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικών, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, δεν υπάρχει πια. Κατευθύνθηκε εξ ολοκλήρου για την πληρωμή τόκων. Στους «τοκογλύφους δανειστές», όπως θα έλεγε και ο επαναστάτης Τσακαλώτος, όταν μεσουρανούσε στην πλατεία των «αγανακτισμένων», σκίζοντας Μνημόνια και κοροϊδεύοντας φτωχούς ανθρώπους.
Το ανέκδοτο με την εξαετία Τσίπρα
Οσο κι αν το θέλουν οι καρεκλοκένταυροι του Μαξίμου, αλλά και ορισμένοι θεσιθήρες τής από εδώ πλευράς, ο πολιτικός χρόνος του Τσίπρα αδειάζει πολύ γρήγορα. Σε επίπεδο κοινωνίας, η εικόνα του πρωθυπουργού είναι για κλάματα. Ο χειρότερος μνημονιακός πρωθυπουργός μετά τον εκτός συναγωνισμού Γιώργο Παπανδρέου και με κάκιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς μονοψήφια ποσοστά και οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο στα μέσα του 2018, προκειμένου να σκάσουν στα χέρια του Τσίπρα οι βόμβες των μέτρων. Επομένως, η αναφορά του πρωθυπουργού για «εξαετία ΣΥΡΙΖΑ» προκαλεί γέλια. Η κυβέρνηση δύσκολα θα κρατηθεί στην εξουσία φέτος, με την οικονομία εξουθενωμένη και τον ΣΥΡΙΖΑ μονοψήφιο και δεν θα αποφύγει τις εκλογές το 2018. Τα άλλα είναι για τους Καρανίκες.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου