Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ δηλαδή των 450 ευρώ που θα χτυπηθούν από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 5.600 ευρώ,
Τους συνταξιούχους, που θα δουν τις προσωπικές διαφορές να μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2019. Τις οικογένειες που έχουν κόψει από τον προϋπολογισμό τους βασικά είδη διατροφής λόγω ανέχειας.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον πρωθυπουργό, ο ελληνικός λαός θα πρέπει μάλλον να πανηγυρίζει γιατί με τη σκληρή διαπραγμάτευση Τσακαλώτου τα μέτρα θα είναι λιγότερα κατά 42 φορές από αυτά που ζητούσε το ΔΝΤ τον Οκτώβριο!
ΔΗΛΑΔΗ την επόμενη εβδομάδα κι αν όλα πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι 153 βουλευτές της συμπολίτευσης θα ψηφίσουν ένα νέο μνημονιακό νομοσχέδιο με μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων αλλά θα λένε στα καφενεία των περιφερειών τους ότι έχουν αποτρέψει μέτρα 150 δισεκατομμυρίων!
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΡΙΣΘΗΚΕ ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αποκάλυψε και το μεγάλο μυστικό της διαπραγματευτικής του γραμμής, ρίχνοντας ως συνήθως τις ευθύνες στην αντιπολίτευση: «Τον Οκτώβριο το ΔΝΤ προέβλεπε πλεόνασμα 0,1% και τελικά τον Απρίλιο το πλεόνασμα ανακοινώθηκε στο 4,2%. Τότε, μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από αυτά που η οικονομία έπρεπε να πάρει για να φτάσουμε στους στόχους του προγράμματος. Και χάρη σε αυτή τη σθεναρή στάση και στο γεγονός ότι δεν έκλεινα την αξιολόγηση, όταν κάποιοι με προέτρεπαν να την κλείσω με 42 φορές περισσότερα μέτρα, πετύχαμε το καλύτερο αποτέλεσμα». Αυτά είπε ο κ. Τσίπρας.
Καλά, ο ίδιος δεν έλεγε τον Οκτώβριο ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη και ότι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου θα είχε κλείσει;
ΤΩΡΑ ισχυρίζεται ότι δεν έκλεινε τόσους μήνες τη συμφωνία γιατί περίμενε να ανακοινωθεί τον Απρίλιο πλεόνασμα 4,2% για να μην ισχύσουν μέτρα 150 δισ. ευρώ; Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε το συλλογισμό αυτό, όταν η ζημιά που έχει προκληθεί στο πρώτο τετράμηνο του έτους είναι μεγάλη για την πραγματική οικονομία.
ΤΟ 2017 ο προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη 2,7% αλλά τώρα οι εκτιμήσεις πολλών φορέων κόβουν το στόχο αυτό στο 1,5% και υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα κλείσει γρήγορα. Οι τράπεζες είναι πιο απαισιόδοξες και σε εκθέσεις τους κάνουν λόγο για ανάπτυξη από 0,1% έως 0,8%. Ηδη χάσαμε με ύφεση τη διετία 2015-2016 όταν όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πέτυχαν αναπτυξιακά άλματα, τώρα κινδυνεύουμε να χαθεί και η φετινή χρονιά.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας επί ΣΥΡΙΖΑ. Διαρκώς χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης και αυξάνει το λογαριασμό των μέτρων για τους πολίτες. Η μείωση του αφορολογήτου και το τσεκούρωμα των συντάξεων χτυπούν καίρια τα οικογενειακά εισοδήματα ενώ θα ενισχύσουν την ύφεση. Οσο η φορολογία θα αυξάνεται σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για να διογκώνεται το κομματικό κράτος τόσο θα απομακρύνεται ο στόχος της ανάπτυξης και θα αυξάνονται οι πιέσεις για νέα δημοσιονομικές επιβαρύνσεις. Και ας θεωρεί ο πρωθυπουργός ότι η χώρα μπήκε σε νέα φάση επειδή είδε κόσμο στην Κέρκυρα το Πάσχα. Η κατάσταση που βιώνει η μέση οικογένεια είναι πολύ διαφορετική από αυτή που περιγράφουν στον κ. Τσίπρα οι αυλικοί του Μαξίμου.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ψηφίζοντας τα νέα μέτρα θα κερδίσει πολιτικό χρόνο όμως δεν διαθέτει πολιτικές που θα μπορέσουν να οδηγήσουν τη χώρα εκτός κρίσης. Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας θα κατέχει σε λίγο ένα μοναδικό ρεκόρ: θα έχει υπογράψει δύο μνημόνια μέσα σε δύο χρόνια.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου