Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Στους παλαιότερους η κρίση των πυραύλων της Βόρειας Κορέας ξύπνησε ανατριχιαστικές μνήμες των σοβιετικών πυραύλων της Κούβας, που παραλίγο να φέρουν τον πυρηνικό όλεθρο το 1962. Εκτοτε τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο, αφού με την αλματώδη τεχνολογική εξέλιξη τα πολεμικά παιχνίδια των ισχυρών έγιναν ακόμη πιο επικίνδυνα – αρκεί μια σπίθα για να προκαλέσει εκτεταμένη κι ανεπανόρθωτη πυρκαγιά.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Το πάνω χέρι στο παιχνίδι τρόμου των ωκεανών το έχουν μακράν οι ΗΠΑ, με τον μεγαλύτερο στόλο ενεργών αεροπλανοφόρων παγκοσμίως, 10 στο σύνολο. Ολα ανήκουν στην κλάση Νίμιτς, με το μεγαλύτερο μήκος στον κόσμο (330 μέτρα) και δυνατότητα μεταφοράς σχεδόν 9.000 ατόμων το καθένα. Σύντομα οι ΗΠΑ θα έχουν άλλα δύο αεροπλανοφόρα, κλάσης Τζέραλντ Φορντ, που θα μπορούν να μεταφέρουν 4.500 προσωπικό.
Οι Ρώσοι διαθέτουν μόνο το ιστορικό αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοφ, ενώ οι Κινέζοι έχουν επίσης ένα, παλιάς σοβιετικής τεχνολογίας. Προχθές καθέλκυσαν άλλο ένα, αποκλειστικά δικής τους κατασκευής. Χωρίς ενεργό αεροπλανοφόρο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η άλλοτε θαλασσοκράτειρα Βρετανία, καθώς το τελευταίο, κλάσης Incincible, που αποσύρθηκε το 2005, το έδωσε πέρυσι στην Τουρκία για… παλιοσίδερα.
Σύντομα ωστόσο οι Βρετανοί θα αποκτήσουν δύο σύγχρονα αεροπλανοφόρα, κλάσης Queen Elizabeth. Οι Γάλλοι έχουν μείνει στο «Σαρλ ντε Γκωλ», οι Ιταλοί στο μικρότερο «Καβούρ», ενώ η ανερχόμενη στρατιωτικά Ινδία έχει επίσης ένα αεροπλανοφόρο, που σύντομα θα αποκτήσει ταίρι. Στο κλαμπ σκοπεύει να μπει και η Ισπανία. Πάντως η χώρα-έκπληξη με το μικρότερο αεροπλανοφόρο (μεταφοράς μόλις 800 ατόμων) είναι η… Ταϊλάνδη, αμέτοχη ως τώρα στις κόντρες της περιοχής της.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου