Ωστόσο, ο ιός αυτός δεν εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα τόσο εύκολα όσο ο SARS-CoV-2, ανέφεραν οι Κινέζοι ερευνητές σε άρθρο τους στο περιοδικό «Cell», σημειώνοντας ορισμένους από τους περιορισμούς του.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι όπως και ο SARS-CoV-2, ο ιός HKU5-CoV-2 περιέχει ένα χαρακτηριστικό γνωστό ως θέση διάσπασης της φουρίνης που τον βοηθά να εισέλθει στα κύτταρα μέσω της πρωτεΐνης υποδοχέα ACE2 στις κυτταρικές επιφάνειες. Σε εργαστηριακά πειράματα, ο HKU5-CoV-2 μόλυνε ανθρώπινα κύτταρα με υψηλά επίπεδα ACE2 σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε μοντέλα ανθρώπινων εντέρων και αεραγωγών. Σε περαιτέρω πειράματα, οι ερευνητές εντόπισαν μονοκλωνικά αντισώματα και αντιικά φάρμακα που στοχεύουν τον συγκεκριμένο ιό.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες που εγείρει η μελέτη σχετικά με την εμφάνιση μιας νέας πανδημίας, ο Δρ. Μάικλ Όστερχολμ, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, χαρακτήρισε την αντίδραση στη μελέτη «υπερβολική».
Ο ειδικός είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αποκτήσει ανοσία σε παρόμοιους ιούς SARS σε σχέση με το 2019, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πανδημίας. Η ίδια η μελέτη σημείωσε ότι ο ιός δεν εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα τόσο εύκολα όσο ο SARS-CoV-2. Επιπλέον, άλλοι παράγοντες υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης πανδημίας είναι μικρός.