Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Την 25η Μαρτίου ήμουν στα Γιάννενα. Βλέποντας να παρελαύνουν γυναίκες και άντρες από ντόπιους συλλόγους, με τις πανέμορφες τοπικές ενδυμασίες, ίσως ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα πόσο μοναδικός είναι ο τρόπος που αυτά τα φορέματα, κεντημένα με χρυσοκλωστή και ασημοκλωστή, αγκαλιάζουν το γυναικείο σώμα. Του δίνουν έναν αέρα αρχοντιάς και υπερηφάνειας, όποια ηλικία κι αν τα φορά.
Παρέλασαν μικρά παιδιά από Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία φορώντας μικρές γιαννιώτικες στολές, πανευτυχή. Ρώτησα έναν μικρό, ούτε πέντε χρονών, πιασμένο σφικτά από το χέρι του πατέρα του, σέρνοντας τα ολοκαίνουργια τσαρούχια του -ήταν βαριά για τα ποδαράκια του- «γιατί φοράει στολή;» και η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Μας είπε η κυρία μας ότι αυτά φορούσαν οι παππούδες μας, όταν πολεμούσαν τους Τούρκους»…
Θυμήθηκα τις δικές μας παρελάσεις. Σημαιοφόρος ως επιβράβευση για τις επιδόσεις μας. Η υπουργός Παιδείας επανέφερε στα σχολεία την αριστεία που λυσσαλέα πολέμησαν Μπαλτάς και Γαβρόγλου, αν και εκπαιδευτικοί. Θυμάστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές και τα στελέχη του διατυμπάνιζαν ότι οι σχολικές παρελάσεις είναι φασιστικές και θα καταργηθούν, επειδή καθιερώθηκαν επί δικτατορίας Μεταξά. Δεν τόλμησαν να κάνουν πράξη την εξαγγελία τους, αλλά επιχείρησαν να αφαιρέσουν την επιβράβευση της αριστείας. Τα άλλα που δίδασκαν, ότι η Επανάσταση των Ελλήνων δεν ήταν εναντίον των Τούρκων, αλλά κατά της καταδυνάστευσης των κοτζαμπάσηδων, πέρασαν και δεν ακούμπησαν τις ψυχές των παιδιών. Στις ανιστόρητες υπερβολές ακόμη αντιστέκεται η προφορική παράδοση.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Καθώς έβλεπα χαμογελαστά πρόσωπα, κορίτσια και αγόρια, με τα χρώματα του σχολείου τους να περνούν μπροστά από τους επισήμους στρέφοντας το κεφάλι τους ως χαιρετισμό, ήρθαν στο νου μου τα όσα έκτροπα είχαμε δει στις σχολικές παρελάσεις επί ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερά, ιδεολογικά, αποστρέφεται την αγάπη για την πατρίδα, προσκολλημένη στη διεθνιστική αντίληψη. Παραχαράσσει και την Ιστορία, εξαιτίας της στείρας ιδεοληψία της. Ηταν κατάλληλο έδαφος να εκδηλωθεί μια κακώς εννοούμενη αμφισβήτηση από εφήβους που δεν νομίζω ότι σήμερα θα είναι υπερήφανοι επειδή «φασκέλωσαν» τις Αρχές του τόπου τους. Η παρέλαση φέτος ήταν για όλους μια μεγάλη γιορτή.
Η Ελλάδα τίμησε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους, που πρόσφεραν τις περιουσίες του στον αγώνα της ανεξαρτησίας της. Φέτος, που ο πόλεμος, μετά από 80 χρόνια, ξαναχτύπησε την πόρτα της Ευρώπης, με τους Ουκρανούς να μάχονται για τις εστίες τους, η εθνική εορτή είχε ένα ιδιαίτερο μήνυμα: Καίριο μέλημά μας η πατριδογνωσία, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς, στις γενιές που ακολουθούν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr