Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Αυστρία, εξαρτώνται κατά 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο και η Γερμανία κατά 80%, καθώς το Βερολίνο επί Μέρκελ, αν και υποστήριζε την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, στηριζόταν ολοένα και περισσότερο στις εισαγωγές ενέργειας από τη Μόσχα.
Τώρα όλοι αντιλαμβάνονται τον λανθασμένο ενεργειακό σχεδιασμό της Ε.Ε. που εξακολουθεί να πληρώνει πανάκριβα το φυσικό αέριο, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά τις πολεμικές επιχειρήσεις του Πούτιν.
Στην Ελλάδα ο βαθμός εξάρτησης από τη Ρωσία είναι μικρότερος από αρκετές χώρες της Ε.Ε., καθώς υπολογίζεται στο 40%, αλλά δεν παύει να είναι υψηλός. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, ύστερα από αμφιταλαντεύσεις των τελευταίων ετών που είχαν σχέση όχι μόνο με την ανάγκη να στραφούμε στην καθαρή ενέργεια αλλά και στις χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός άναψε το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση των διαδικασιών εξορύξεων σε Κρήτη και Ιόνιο Πέλαγος.
Η πράσινη ατζέντα που προωθεί ο Μητσοτάκης με την ανάπτυξη δικτύου εναλλακτικών πηγών ενέργειας μέσω αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων δεν ακυρώνεται από τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις, αλλά αντιθέτως συμπληρώνεται, καθώς η χώρα πρέπει να περιορίσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και να χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους εξασφαλίζοντας επάρκεια και αυτάρκεια.
Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη, είχε προκηρυχθεί ο μεγάλος διαγωνισμός για 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Οι σχετικές συμβάσεις είχαν κυρωθεί από τη Βουλή από τις τρεις τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις και ήδη έχουν ανατεθεί οι έρευνες σε 12 θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές σε κοινοπραξίες μεγάλων ενεργειακών ομίλων, με τη συμμετοχή ελληνικών εταιριών.
Δυστυχώς από τότε υπάρχουν πολλές δικαστικές εμπλοκές στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγές για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όμως η κυβέρνηση δείχνει πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει τις διαδικασίες με ταχύτερους ρυθμούς, διαβλέποντας ότι η έκρηξη των τιμών στην ενέργεια δεν θα είναι παροδική αλλά θα διαρκέσει χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και άλλες χώρες με «πράσινη» φιλοσοφία, όπως η Δανία, που θα εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματά της μέχρι το 2050, η Νορβηγία, που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στην Ευρώπη, αλλά και η γειτονική Ιταλία που προγραμματίζει νέες έρευνες.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η ανοδική τάση στις τιμές φυσικού αερίου καθιστά πιο ελκυστικές τις επενδύσεις των ενεργειακών ομίλων για έρευνα και εξόρυξη, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, σε θαλάσσια περιοχή που έχει ερευνηθεί και ανατεθεί, έχουν εντοπιστεί πάνω από 30 υποψήφιοι «στόχοι». Με βάση επίσημη ανακοίνωση και «υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι επιτυχές το ένα τέταρτο των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, αυτές οι δομές θα μπορούσαν να φιλοξενούν αποθέματα της τάξης των 12 δισεκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ή 70 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών αερίου».
Συνολικά, η δυνητική αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξης των 250 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, εάν προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, τα πρώτα κυβικά μπορούμε να τα αντλήσουμε τα επόμενα 3-4 χρόνια.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες παράλληλα με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να περιορίσουμε την εξάρτηση της οικονομίας μας όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από τις εισαγωγές μέσω ΗΠΑ ή Αλγερίας και παράλληλα να έχουμε φθηνότερα καύσιμα για όλους. Με σεβασμό στις περιβαλλοντικές μελέτες, άλλωστε, δεν νομίζουμε ότι οι Νορβηγοί ή οι Δανοί που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματά τους είναι λιγότερο οικολόγοι από εμάς.
Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr