Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όρμησε στις αίθουσες η «συλλογικότητα» -νεοφανής συριζαϊκός όρος- Φάμπρικα ΥΦΑΝΕΤ κι έγινε της… αποκάλυψης! Οι καθηγητές, γνωρίζοντας τις οικτρές επιπτώσεις να τα βάζεις με «συλλογικότητες», ενημέρωσαν τον πρύτανη την επομένη της γιούργας.
Τώρα ο λόγος περί ΥΦΑΝΕΤ: Το εργοστάσιο υφαντουργίας ΥΦΑΝΕΤ πρωτολειτούργησε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την εταιρία Καπαντζής – Καζάζης και Σία. Κάηκε και ξανάνοιξε ως Ανώνυμος Οθωμανική Εταιρία Υφασμάτων και Φεσιών. Στη δεκαετία του ’30 έγινε επέκταση των κτιριακών του εγκαταστάσεων αλλά ξανακάηκε το 1950.
Το 1965, ύστερα από πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις και απεργίες πείνας των εργατών, η ΥΦΑΝΕΤ, πνιγμένη στα χρέη, έκλεισε. Η κυριότητά της πέρασε στην Εθνική Τράπεζα. Το 1993 το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το βιομηχανικό συγκρότημα «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» για να το προστατεύσει.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Το 1994, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Β. Βενιζέλος, με την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης «ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 1997», συμφώνησε με την Εθνική Τράπεζα να αξιοποιηθεί το συγκρότημα ως Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης -θα στέγαζε τη συλλογή Κωστάκη- και να δημιουργηθεί συνεδριακό και εκπαιδευτικό κέντρο. Με το τέλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το σχέδιο πάγωσε.
Το 2006 το ΥΠΠΟ αγόρασε το παλαιό εργοστάσιο από την Εθνική, 10 εκατ. ευρώ, με πόρους του Γ’ ΚΠΣ, αλλά δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, το 2007. Σήμερα, η ΥΦΑΝΕΤ είναι ένα κτίριο-φάντασμα στο οποίο εδρεύει η «συλλογικότητα» YFANET, η οποία στο site της γράφει τις επόμενες διαδηλώσεις της:
«Να επιτεθούμε στην κοινότητα του έθνους». «Χαρτιά σε όλους τους μετανάστες & τις μετανάστριες». «Αλληλεγγύη στον ολικό αρνητή στράτευσης Μ. Τόλη»…
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονία είχε συναντήσει τη Σία Αναγνωστοπούλου, πρώην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, και της ζήτησε να στεγαστούν στην ΥΦΑΝΕΤ σχολές του Πανεπιστημίου αλλά και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Εκείνη θορυβήθηκε: «Καλά, και τα παιδιά τι θα γίνουν;».
Η Σία προφανώς δεν εννοούσε τους φοιτητές του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, που στοιβάζονται στις αίθουσες. Τους καταληψίες της «συλλογικότητας» εννοούσε. Σας θυμίζω ότι η Σία, πρόσφατα, έσκισε τα ιμάτιά της επειδή ο -προτεστάντης- Ντάισελμπλουμ είπε για το πού φαγώθηκαν τα κονδύλια της Ε.Ε. στο Νότο. Εκανε λάθος. Επρεπε να συμβουλευτεί «τα παιδιά» των συλλογικοτήτων και την προστάτιδα Σία…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου