Στην άτυπη συζήτηση συμμετείχαν οι επικεφαλής των πέντε αντιπροσωπειών: ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για Ευρωπαϊκά Θέματα Στίβεν Ντόιτι. Στη συνέχεια ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο.
Είναι το τελευταίο και κομβικό στάδιο του διημέρου στη Γενεύη, καθώς θα διαπιστωθεί αν τελικά ο κ. Γκουτέρες θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να διατηρηθεί εν ζωή η διαδικασία και να αποφευχθεί ένα νέο αδιέξοδο. Μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, καθώς και για την υλοποίηση ορισμένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα λειτουργήσουν υπέρ της διατήρησης του σχετικά καλού κλίματος. Κυρίως δηλαδή σε διαδικαστικά θέματα, τα οποία όμως Ελλάδα και Κύπρος θεωρούν σημαντικά.
Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα αναδεικνύουν την αναβίωση της πενταμερούς ως θετικό γεγονός, ειδικά αν κανείς αναλογιστεί ότι το Κυπριακό ήταν εν υπνώσει εδώ και αρκετά χρόνια. Φυσικά με δεδομένες τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις εκκίνησης των εμπλεκομένων δεν περιμένουμε πρόοδο επί της ουσίας, με τις ίδιες πηγές να υπενθυμίζουν ότι η θέση της Τουρκίας παραμένει εκτός του νόμιμου πλαισίου, δηλαδή εκτός των όσων ορίζονται στις αποφάσεις του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών. «Αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος» είπε προσερχόμενος στα Ηνωμένα Έθνη ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Νέα άτυπη πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου στη Γενεύη, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σημείωσε ακόμη ότι θα ορίσει σύντομα ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, ενώ τόνισε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν να χτιστεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Αποφασίστηκε το άνοιγμα τεσσάρων περασμάτων, σύσταση τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία, πρωτοβουλία για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση, με ηλιακή ενέργεια στην ουδέτερη ζώνη, αποκατάσταση νεκροταφείων. Όπως επισήμανε δε, και μέχρι και το Κραν Μοντανά δεν υπήρχε ουσιαστική πρόοδος, ενώ σήμερα υπήρξε ουσιαστική πρόοδος.
Χθες, κατόπιν πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας απεστάλη κοινή επιστολή από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και από τον πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία, πρόκειται για κίνηση υψηλής σημασίας τόσο ως προς την χρονική στιγμή που αποστέλλεται, αλλά και ως προς το περιεχόμενο και τα μηνύματα, καθώς αποτελεί, επί της ουσίας, παρέμβαση της ΕΕ σε μια κρίσιμη στιγμή σε συνέχεια και της δεδηλωμένης πρόθεσης ΕΕ να είναι παρούσα στην πολυμερή διάσκεψη. Η επιστολή αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.
Στην επιστολή εμπεριέχονται τα εξής σημεία:
– Επαναβεβαίωση της προσήλωσης της ΕΕ στην επανένωση της Κύπρου, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές, τις αξίες και τις νομοθεσίες της ΕΕ.
– Εκφράζεται ικανοποίηση που η συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου οδήγησε στη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ των ηγετών.
– Εκφράζεται η ελπίδα ότι η πολυμερής διάσκεψη της Γενεύης να επιφέρει περαιτέρω πρόοδο και να ανοίξει το δρόμο για επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων.
– Η ΕΕ εκφράζει ετοιμότητα να διαδραματίσει το ρόλο της, να συμβάλει ενεργά και να κλιμακώσει τις προσπάθειές της για τη στήριξη της διαδικασίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών.
– Τέλος, εκφράζονται ευχαριστίες για το ουσιαστικό έργο των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών σε ένα τόσο σημαντικό θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξε επικοινωνία του Κύπριου προέδρου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξη εκ μέρους της ΕΕ στις προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Χριστοδουλίδης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί τη θέση για τη λεγόμενη «λύση δύο κρατών». Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί μέρος του στρατηγικού συμφέροντος της ΕΕ όπως ασφαλώς και μια σταθερή, ανεξάρτητη, ειρηνική και πλήρως λειτουργική Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι παρούσα και σε θέση να παρέχει την υποστήριξή της σε όλα τα στάδια της διαδικασίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Χριστοδουλίδης: Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα- Σημαντικό θετικό πρώτο βήμα
Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των συζητήσεων με διευρυμένο σχήμα που πραγματοποιήθηκαν υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του. Συνάντηση Γεραπετρίτη με Φιντάν στο περιθώριο της πενταμερούς
Όπως είπε, λαμβάνοντας υπόψη τη δημόσια ρητορική μέχρι τη Γενεύη, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα «για το γεγονός ότι υπάρχουν εξελίξεις προς την ορθή κατεύθυνση μετά το 2017, όπως ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε». Α. Γκουτέρες: «Σήμερα υπήρξε ουσιαστική πρόοδος» – Τέλος Ιουλίου νέα πενταμερής
«Σήμερα έγινε ένα πρώτο σημαντικό θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά επαναλαμβάνω ότι από το 2017 έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα», τόνισε χαρακτηριστικά. Γ. Γεραπετρίτης: «Μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού»
«Αν κρατώ κάτι από τη Γενεύη θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα σε τρία θέματα:
-Το πρώτο είναι η απόφαση του ΓΓ για διορισμό ενός προσωπικού απεσταλμένου που θα αγγίξει και το θέμα που είναι ο μεγάλος μας στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
– Δεύτερον θεωρώ σημαντικό ότι από σήμερα αποφασίσαμε ότι στα τέλη Ιουλίου θα γίνει μια νέα συνάντηση αυτής της διευρυμένης μορφής για να δούμε την πρόοδο που θα επιτευχθεί από σήμερα μέχρι τότε.
-Τρίτον, είναι η κοινή επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με κοινοποίηση τόσο σε εμένα όσο και στον κ. Τατάρ».
Σημείωσε δε πως «τα γραπτά μένουν και θεωρώ ότι καθορίζει χωρίς να επιτρέπει την οποιαδήποτε διαφορετική ερμηνεία, αμφιβολία, προσέγγιση τη θέση της ΕΕ σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, κάτι που αγγίζει φυσικά και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και τις επιθυμίες της ‘Αγκυρας».
Ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, όπου σημείωσε ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση και ειλικρινής διάλογος, ακούστηκαν απόψεις, ιδέες, οι οποίες ήταν για τον ίδιο ιδιαίτερα βοηθητικές.
«Αυτή η μεγάλη προσπάθεια ξεκινά σήμερα», τόνισε. «Έχουμε και το σχεδιασμό και το πλάνο για το πώς θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία».
Γ. Γεραπετρίτης: «Μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού»
«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνικής κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέλαβε το τελευταίο διάστημα ως μείζονα προτεραιότητα του ΟΗΕ την επανεκκίνηση των άτυπων συζητήσεων σχετικά με το Κυπριακό», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του μετά τo τέλος της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη.
«Η συζήτηση, η οποία έγινε, εδράστηκε στους τομείς που αναφέρονται στα μέτρα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, όπως ιδίως αναφέρονται τα ζητήματα αποναρκοθέτησης, προστασίας του περιβάλλοντος, νεότητας, της αποκατάστασης νεκροταφείων κλπ».
Σημείωσε ότι αποφασίστηκε ότι θα οριστεί ειδικός απεσταλμένος για τα επόμενα βήματα των συζητήσεων εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το Κυπριακό βρίσκεται στην αιχμή της ατζέντας του ΟΗΕ. Θα υπάρξει συνέχεια στις άτυπες συναντήσεις τόσο διμερώς όσο και με το φορμάτ της πενταμερούς», επεσήμανε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τέλος Ιουλίου θα υπάρξει και νέα πενταμερής συνεδρίαση.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι παρά το γεγονός ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκεται σε άλλη γραμμή σε σχέση με το πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει ο διάλογος για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Η μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού», κατέληξε.
«Πού συμφωνήσαμε» -Η δήλωση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών μετά την πενταμερή για το Κυπριακό
Για τομείς στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί συνεργασία στο «σημερινό περιβάλλον όπου δεν υπάρχει κοινό έδαφος» για την τελική διευθέτηση του Κυπριακού, κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της άτυπης πενταμερούς συνάντησης στη Γενεύη, συζητήθηκαν οι τομείς στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί συνεργασία προς όφελος των δύο «λαών», όπως είπε χαρακτηριστικά, στο «σημερινό περιβάλλον όπου δεν υπάρχει κοινό έδαφος» για την τελική διευθέτηση του Κυπριακού.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν να σημειωθεί πρόοδος στο άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, στην αποναρκοθέτηση του νησιού, στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια στη νεκρή ζώνη, στην αποκατάσταση των νεκροταφείων και στη σύσταση τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Ο Οντζού Κετσελί επισήμανε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, ότι συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση μιας δεύτερης άτυπης συνάντησης με παρόμοια μορφή στα τέλη Ιουλίου και προσέθεσε: «Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη της κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί σε στενή συνεννόηση με την τουρκοκυπριακή πλευρά».
Ειδήσεις Σήμερα
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Στάρμερ για την Ουκρανία
- ΠΑΣΟΚ: Οι νέες υποσχέσεις της κυβέρνησης αποτελούν ομολογία της αποτυχίας της στις Μεταφορές και τις Υποδομές
- Τσάφος: Ζητάω να κριθώ από το έργο μου, και να σταματήσει αυτή η απόπειρα ανθρωποφαγίας
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Πόσο καιρό μπορεί να μείνει στη φυλακή – Το χρονικό της υπόθεσης που συγκλόνισε το Πανελλήνιο με τα 3 νεκρά παιδιά
- Παύλος Ντε Γκρες: Τι προβλέπεται για τον δήμαρχο που τον προσφώνησε «πρίγκιπα» – Κινήθηκαν οι διαδικασίες
- Δώρο Πάσχα 2025: Ποιοι το δικαιούνται – Πότε πληρώνεται – Πώς να το υπολογίσετε
- Απεργία 21 Μαρτίου: Κατεβάζει ρολά η ΑΔΕΔΥ
- Φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα: Η αντιεισαγγελέας ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης της απόφασης
- Κακοκαιρία: Απαγορευτικό απόπλου λόγω των μποφόρ