Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Πολλοί στη Ρωσία αναρωτιόντουσαν «αυτός από πού ξεφύτρωσε» Από αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης, το 1994, προήχθη σε αντιπρόεδρο του Εκτελεστικού Γραφείου του προέδρου, το 1997.
Το 1998 ο Γιέλτσιν τον όρισε διοικητή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας (πρώην Επιτροπή Κρατικής Ασφάλειας). Τον Αύγουστο του 1999 ο Μπόρις Γέλτσιν τον όρκισε πρωθυπουργό του και Ιανουάριο 2000 ο Γέλτσιν, ανακοινώνοντας ότι παραιτείται, όρισε τον Πούτιν προσωρινό πρόεδρο.
Ο προσωρινός, το 2002, έβαλε υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο και εξελέγη, όπως και το 2004, πανηγυρικά. Το 2007 κατέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού. Το 2012 επανέκαμψε ως πρόεδρος. Το 2018 ορκίστηκε στην τέταρτη προεδρική θητεία του.
Αλλά οι κομμουνιστικές ηγεσίες στη Ρωσία έμεναν δεκαετίες στις θέσεις τους, καθώς ορίζονταν από το ΚΚΣΕ. Ο Μπρέζνιεφ έμεινε στην εξουσία από το 1964 ως τον Νοέμβρη 1982, που πέθανε. Ο Πούτιν είναι μόνον είκοσι δύο χρόνια.
Το περίεργο είναι ότι σε αυτά τα είκοσι δύο χρόνια, δυτικό πανεπιστήμιο δεν έχρισε τον Πούτιν επίτιμο διδάκτορα. Πλην δύο ελληνικών!
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όμως, το 2001, προέβλεψε τη μονιμότητα Πούτιν και εισηγήθηκε την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα. Φυσικά και δεν ήρθε στην Αθήνα ούτε και υπάρχει πληροφόρηση για τα της απονομής. Αραγε επέδωσε τον «πάπυρο» ο τότε πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γ. Μπαμπινιώτης, ιδιοχείρως στο Κρεμλίνο;
Toν Φεβρουάριο 2018, το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών αναγόρευσε τον Πούτιν επίτιμο διδάκτορα. «Για το σύνολο του έργου του και για την προσφορά του στις ελληνορωσικές σχέσεις, τα γράμματα, τις τέχνες, την κοινωνία τη Δημοκρατία». Εκείνο το «Δημοκρατία» αποτελεί σήμερα προσβολή για όσα υφίσταται ο λαός της Ουκρανίας.
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ τον τίμησε πρόωρα, ώστε όταν, το 2008, η ρωσική οικονομία έκανε δραματική χρηματοπιστωτική βουτιά δεν χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις. Αλλά το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πώς άραγε συμπέρανε την προσφορά του Πούτιν «στις ελληνορωσικές σχέσεις και κυρίως στα γράμματα, στις τέχνες και στη Δημοκρατία»;
Παρά τα όσα λέγονται ότι το ΕΚΠΑ και το Πελοποννήσου θα απαλείψουν τον Πούτιν από τον κατάλογο των επίτιμων διδακτόρων εξαιτίας του αιματοκυλίσματος της Ουκρανίας, με θύματα άμαχο πληθυσμό, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και τις απειλές του για πυρηνικό όλεθρο, η αλήθεια απέχει. Δεν θα επιτρέψουν τα μέλη ΔΕΠ της λεγόμενης Αριστεράς να συμβεί. Επικαλούνται άρρητα αθέμιτα ρήματα. Ασχετο που το 1944 έστελνε η Σοβιετική Ενωση όπλα για την ενίσχυση του «Δημοκρατικού Στρατού», άσχετο που η Ρωσία δεν στήριξε ποτέ την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, ούτε και την Κύπρο, ουσιαστικά. Αταβιστικά, οι Ελληνες πίστευαν πάντα στο ομόδοξο ξανθό γένος της Ρωσίας. Αλλά και οι Ουκρανοί, που σήμερα δολοφονούν οι Ρώσοι, ομόδοξοι, ομόγλωσσοι είναι… και δη ξανθοί.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr