Γράφει ο Δρ Ευάγγελος Βενέτης*
Αποτελεί δε το αποκορύφωμα, μέχρι τώρα τουλάχιστον, μιας σειράς πολέμων ή κρίσεων (Γεωργία-2008, Κριμαία-Ντονμπάς-2014, Καραμπάχ-2020, Καζακστάν-2022) στους οποίους η Μόσχα έχει ανακόψει την αμερικανική διείσδυση στη ρωσική σφαίρα επιρροής κι έχει ενισχύσει τη γεωπολιτική παρουσία κι αντεπίθεση.
ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ η Μόσχα επεδίωξε τον στόχο της μέσω της διπλωματίας και των δυνάμεων πληροφοριών της. Η λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα ήταν το χρονικό ορόσημο για την εξαπόλυση της κεραυνοβόλας ρωσικής επιχείρησης.
ΣΤΟΧΟΣ της Μόσχας στον Πόλεμο της Ουκρανίας είναι η επιστροφή στο status quo ante του 2007, δηλαδή η επιστροφή φιλορωσικής κυβέρνησης και βαθέος κράτους στο Κίεβο. Ταυτόχρονα, η Μόσχα επιδιώκει να επισημοποιήσει το τέλος της Νέας Τάξης Πραγμάτων (1990) με την επιστροφή της, σε συμμαχία με την Κίνα, στον Β’ Ψυχρό Πόλεμο. Η αποφασιστικότητα δε του Πούτιν να κερδίσει τον πόλεμο φαίνεται από το ότι προχώρησε σε μια σπάνια ενέργεια στα στρατιωτικά χρονικά, την πολεμική προετοιμασία κι εμπλοκή στην καρδιά του χειμώνα.
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει, εάν δεν απαλειφθεί η αμερικανική πολιτική επιρροή στο Κίεβο. Η Ρωσία επιχειρεί να επιτύχει τον στόχο της επιχειρώντας από αέρος και ξηράς στο φίλιο γι’ αυτήν ρωσόφωνο έδαφος της Ουκρανίας, ανατολικά της όχθης του Δνείπερου ποταμού. Παράλληλα, με ορμητήριο την Κριμαία επιχειρεί και με τα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεών της στη νότια ουκρανική ακτή και την Οδησσό ώστε να αποκόψει οικονομικά και στρατιωτικά τη δυτικόφιλη κυβέρνηση του Κιέβου από τη Μαύρη Θάλασσα και να αποκτήσει η Ρωσία επιχειρησιακή επαφή με τα ρουμανικά σύνορα. Ταυτόχρονα, η ρωσική δύναμη κατευθύνεται από τη Λευκορωσία στην πρωτεύουσα Κίεβο για να καταλύσει κάθε ουκρανική αντίσταση.
ΣΕ ΑΥΤΗ τη συστηματική ρωσική επιχείρηση, οι ΗΠΑ απαντούν μόνο με την ήπια ισχύ των κυρώσεων του λεγόμενου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος στη ρωσική οικονομία και στον πολιτικό κόσμο. Προφανώς, η Ουκρανία στις κρίσιμες αυτές στιγμές είναι στην πράξη μόνη της έναντι της Ρωσίας, όπως μόνη της ήταν το 2014. Οπως μόνοι τους ήταν οι Γεωργιανοί το 2008.
ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι δύσκολα το Κίεβο θα αντιτάξει επαρκή άμυνα και δεν θα αποφύγει την αλλαγή κυβέρνησης και φρουράς. Το αν η Ουκρανία θα παραμείνει διακριτό κράτος από τη Ρωσία στο μέλλον θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του παρασκηνιακού αμερικανο-ρωσικού παζαριού στη Νέα Γιάλτα.
Aπελάσεις αυθημερόν στην Ιρλανδία
Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ των ΗΠΑ να στηρίξει στην πράξη τους αμερικανόφιλες συμμάχους ελίτ στη ρωσική σφαίρα επιρροής κάνει τους «αξιόπιστους και προβλέψιμους συμμάχους» των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο να αμφιβάλουν για την υποστηρικτική ικανότητα και συνέπεια των Αμερικανών. Με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και τον Β’ Ψυχρό Πόλεμο στο κατώφλι του κόσμου, η Δηλιακή, και διόλου πλέον ειδυλλιακή, Συμμαχία του ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να τρίζει…
* Ειδικός σε θέματα Γεωπολιτικής, Ισλάμ και Μέσης Ανατολής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live εικόνα από τα μέτωπα και λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπαράζ αντιδράσεων μετά τις πυρηνικές προκλήσεις του Πούτιν
- Συγκίνηση στην Ομόνοια: 36 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Αθήνα με λεωφορείο
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο στα ρωσικά αεροσκάφη για τρεις μήνες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr