Γράφει ο Αθανάσιος Η. Μποζίνης*
- Υβριδικός ολοκληρωτικός πόλεμος: Η Ρωσία ήταν και παραμένει από τους ηγέτες στη διεξαγωγή υβριδικών πολέμων -ξεκινώντας από την επίθεση στην Κριμαία-, με την ευρεία χρήση προηγμένης τεχνολογίας (ηλεκτρονικός πόλεμος, αυτόνομα στρατιωτικά συστήματα), ενώ παράλληλα πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, προηγήθηκαν και πολλαπλές κυβερνοεπιθέσεις στα κρατικά πληροφοριακά συστήματα της Ουκρανίας, και ειδικότερα στον δημόσιο και τραπεζικό τομέα, έχοντας ως βασικό σκοπό τη δημιουργία πολλαπλών προβλημάτων (DOS) στις ψηφιακές οικονομικές συναλλαγές και στην ψηφιακή κρατική επικοινωνία.
- Προληπτικός πόλεμος και πόλεμος ισχύος: Ο πόλεμος που διεξάγεται από τη Ρωσία αποτελεί έναν προληπτικό πόλεμο και πόλεμο παραδειγματισμού, προκειμένου να προωθήσει σε παγκόσμιο και κρατικό επίπεδο και στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι, όταν απειληθεί η εθνική ρωσική ασφάλεια, η Ρωσία δεν θα μείνει άπραγη στις διεθνείς αλλά πολύ περισσότερο στις περιφερειακές εξελίξεις, στηριζόμενη πλέον στην ισχυρή στρατιωτική μηχανή της, καταλύοντας με αυτό τον τρόπο το Διεθνές Δίκαιο.
- Πόλεμος παραπληροφόρησης και προπαγάνδας: Αρκετές μέρες πριν ξεκινήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους υπουργοί και επίσημοι εκπρόσωποι της Ρωσίας, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Λαβρόφ, υποστήριζαν στα παγκόσμια δημοσιογραφικά δίκτυα, σε αντίθεση με τις πληροφορίες που προέρχονταν από τις μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες, ότι δεν επρόκειτο να γίνει καμιά επίθεση και εισβολή στην Ουκρανία, παραπλανώντας με αυτό τον τρόπο την παγκόσμια κοινή γνώμη, και ειδικά την κυβέρνηση της Ουκρανίας.
- Καταστρεπτικός οικονομικός πόλεμος: Ανεξάρτητα της χρονικής διαρκείας του πολέμου, και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές θα έχουν υποστεί όχι μόνο σοβαρά στρατιωτικά, αλλά και οικονομικά πλήγματα. Στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί ήδη από στρατηγικούς βομβαρδισμούς όχι μόνο βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και κρίσιμες κρατικές υποδομές, όπως βασικοί δρόμοι, γέφυρες, δημόσια κτίρια, υποδομές τηλεπικοινωνιών, σπίτια και νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων. Αντίστοιχα, η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα σοβαρά εσωτερικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα από τη διεξαγωγή του πολέμου λόγω των αυξανόμενων στρατιωτικών απωλειών, αλλά θα πρέπει να διαχειριστεί κατάλληλα και το μεγάλο οικονομικό κόστος από τον άμεσο οικονομικό, εμπορικό, χρηματοοικονομικό και τραπεζικό πόλεμο τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ε.Ε.
- Πόλεμος νέων συμμαχιών: Η Ρωσία ήδη έχει αποφασίσει, με τη διεξαγωγή του παρόντος πολέμου, τη δημιουργία μιας νέας μελλοντικής ισχυρής συμμαχικής σχέσης με την Κίνα, προσπαθώντας έτσι να δημιουργήσει ένα νέο ισχυρό οικονομικό, στρατιωτικό και τεχνολογικό στρατηγικό πόλο ισχύος απέναντι στην ανερχόμενη απειλή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Ο Αθανάσιος Η. Μποζίνης είναι Διεθνολόγος – Πολιτικός Οικονομολόγος, επικ. καθηγητή Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών – Βιοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας & π. ερευνητικός εταίρος στα Πανεπιστήμια Οξφόρδης και John Hopkins (SAIS Europe)
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live εικόνα από τα μέτωπα και λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπαράζ αντιδράσεων μετά τις πυρηνικές προκλήσεις του Πούτιν
- Συγκίνηση στην Ομόνοια: 36 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Αθήνα με λεωφορείο
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο στα ρωσικά αεροσκάφη για τρεις μήνες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr