Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Τότε την κατηγόρησαν για λαϊκισμό, είπαν να μην καταγραφεί στα πρακτικά και έγινε το σχετικό επεισόδιο, από αυτά που συνηθίζονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Εξι χρόνια μετά, με τα δύο από αυτά να κυβερνά «αριστερή» κυβέρνηση, οι τιμές παρέμειναν περίπου ίδιες αλλά οι μισθωτοί είδαν το μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός τους να εξαφανίζεται από τις περικοπές. Ετσι, κόβουν τώρα το ψωμί και το γάλα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, το πρώτο δίμηνο του 2017 σημειώθηκε πτώση 5-7% στη ελληνική αγορά γάλακτος και ψωμιού, στα πιο βασικά δηλαδή προϊόντα διατροφής μιας οικογένειας. Και δεν κόβουμε μόνο αυτά. Περιορίζουμε τα πάντα. Θυμίζουμε ότι, πριν από ένα μήνα, μια άλλη έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ μειώθηκε κατά 10% και συγκεκριμένα στα προϊόντα τροφίμων κατά 8,7%. Αλλά δεν χρειάζονται έρευνες για να καταλάβουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Οτι υπάρχουν νοικοκυριά που διαθέτουν 20 ευρώ το μήνα -ναι, 20 ευρώ το μήνα- για ψώνια στα σούπερ μάρκετ.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Οταν οι αμοιβές είναι 300, 400 ή 500 ευρώ, και πρέπει να πληρωθούν λογαριασμοί και χαράτσια, τα 20 ευρώ ίσως να είναι και πολλά. Ξέρετε μια πρακτική που κάνει θραύση στα ελληνικά σπίτια και δεν την καταγράφουν οι έρευνες; Αγοράζεις ένα καρβέλι ψωμί, το κόβεις φέτες, κρατάς όσο υπολογίζεις πως θα χρειαστούν τα παιδιά για την ημέρα και το υπόλοιπο μπαίνει στην κατάψυξη. Την επόμενη, λένε οι σοφές γιαγιάδες, το βγάζεις λίγο πριν στρώσεις το τραπέζι και είναι σαν φρέσκο. Ετσι, μειώνονται οι μέρες που δίνεις 0,80 σεντς για ένα νέο καρβέλι…
Ναι, όλο αυτό ακούγεται λαϊκίστικο. Ειδικά αν το συγκρίνεις με την περήφανη διαπραγμάτευση στην οποία για άλλη μια φορά επιδίδεται η κυβέρνηση, κρατώντας σε ομηρία την οικονομία, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και τελικά το κόστος. Για να έρθει η ώρα του έντιμου συμβιβασμού και να υπογράψει, και μάλιστα με χειρότερους όρους, αυτά που μέχρι τότε αρνιόταν. Αλλά πάντα υπάρχουν λύσεις. Η Θεανώ Φωτίου μάς είχε προτείνει τα γεμιστά. Η Λιάνα Κανέλλη το είχε πει καλύτερα: «Στα δύσκολα το γάλα ζεσταίνεται και γίνεται παπάρα».
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου