Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ωστόσο, οι «παγίδες» κρύβονται στις λεπτομέρειες της εισήγησης: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να ελέγξει πλήρως το κόμμα του, και μάλιστα με την «επίφαση» της λαϊκής σφραγίδας.
Η Κουμουνδούρου έχει μείνει πίσω στην αποκαλούμενη «εσωκομματική δημοκρατία». ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία εκλέγουν τους αρχηγούς τους από ανοιχτές διαδικασίες τα τελευταία 12-15 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πιστός στο δόγμα ότι οι μηχανισμοί έχουν πάντα τον πρώτο λόγο.
Ομως, οι πολιτικές συνθήκες, ιδίως μετά την ήττα του Τσίπρα από τον Μητσοτάκη το 2019, έχουν αλλάξει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βλέπει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας να έχει διευρυνθεί σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές, ενώ και το Κίνημα Αλλαγής κερδίζει παλαιούς ψηφοφόρους που είχαν προτιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκλογή από τη βάση, που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, προέκυψε από την απόγνωση της ηγεσίας του και όχι από «ευαισθησίες» για συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η εκλογή ηγεσίας. Ταυτόχρονα, όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την απευθείας εκλογή από τη βάση και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σε μια προσπάθεια να διαλύσει την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο οι «προεδρικοί», που έχουν την πλειοψηφία, θα θελήσουν να επιβάλουν το σύνολο των εκλεκτών τους για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, ενώ οι διάφορες τάσεις, και κυρίως οι εκφραστές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, θα βρουν εμπόδια προκειμένου να αποτυπώσουν και στα κομματικά όργανα τις δυνάμεις τους.
Η Αράχωβα μας έδειξε τον δρόμο: Τι πρέπει να μάθουμε για τις χειμερινές μετακινήσεις
Για το λόγο αυτό ο Τσακαλώτος διαφώνησε ανοιχτά με την πρόταση Τσίπρα, ενώ ο Νίκος Βούτσης έθεσε το ζήτημα σε ψηφοφορία, όπου η πρόταση Τσίπρα πέρασε με 27-11.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ελέγχει πλήρως την Κεντρική Επιτροπή και βάζει μπροστά ως «άλλοθι» το άνοιγμα της διαδικασίας για την εκλογή των μελών της από τη βάση. Πρόκειται ουσιαστικά για πράξη ηττοπάθειας, οι προτάσεις αυτές δεν σχετίζονται με την εσωκομματική δημοκρατία, αλλά με την επόμενη μέρα των εκλογών, όπου τα πράγματα ενδέχεται να μην είναι καθόλου καλά για τον κ. Τσίπρα, εάν μάλιστα η ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία ανοίξει και με το ΠΑΣΟΚ κλείσει.
Τα μπάνια και τα έσοδα του λαού
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου του τουριστικού ομίλου TUI, που είναι από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη, φέτος το καλοκαίρι οι αφίξεις και τα έσοδα της Ελλάδας θα είναι υψηλότερα ακόμα και από τη χρονιά-ρεκόρ του 2019.
Ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, στη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», δήλωσε ότι η νέα σεζόν θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο, και ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Ευρωπαίους να επισκεφθούν τη χώρα μας. Εάν δεν υπάρξει κάποιο νέο απρόοπτο με τον κορονοϊό, το φετινό καλοκαίρι μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις για νέα ρεκόρ σε εισπράξεις, καθώς έχει διαπιστωθεί ταυτόχρονα και σημαντική αύξηση της δαπάνης ανά επισκέπτη. Το θέμα δεν είναι άσχετο με τις πολιτικές εξελίξεις, μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου μπορεί να δημιουργούσε προβλήματα στην πορεία της τουριστικής κίνησης. Τα «μπάνια του λαού» δεν χαλάνε εύκολα, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν μάλιστα συνοδεύονται και από τα έσοδα των τουριστών, και μάλλον ο εκλογικός συναγερμός μετατίθεται για Σεπτέμβριο και αργότερα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr