Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει γενναία μέτρα στήριξης για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Ολα, όμως, κρίνονται από την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δείχνει πως αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τους ειδικούς, τα νοικοκυριά επιβαρύνονται περίπου με 100 ευρώ το μήνα μόνο από τους λογαριασμούς ρεύματος, παρά την κρατική μείωση μέσω επιδότησης. Αν συνυπολογίσει κανείς και το έξτρα κόστος από τη θέρμανση και τις αγορές της καθημερινότητας, τότε εύκολα αυτή η μηνιαία επιβάρυνση μπορεί να φτάσει, ίσως και να ξεπεράσει, τα 200 ευρώ το μήνα.
ΑΥΤΟ το ποσό είναι πολύ μεγάλο τόσο για τα ευάλωτα όσο και για τα μεσαία νοικοκυριά. Οταν ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.
ΙΣΩΣ έχει έρθει η ώρα για πιο δραστικά μέτρα, όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια. Αυτή η μείωση μπορεί να ισχύσει για όσους μήνες διαρκέσει η αναταραχή στην παγκόσμια αγορά. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα εύκολο δημοσιονομικά μέτρο. Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, όμως, θα πρέπει πλέον να το εξετάσουν σοβαρά.
Οπαδοί ψηφιακών συρφετών μίσους
ΓΙΑΤΙ, έτσι κι αλλιώς, δημιουργείται ζημιά στα έσοδα του κράτους. Είναι σχεδόν βέβαιο πως οι πολίτες θα μειώσουν την κατανάλωση για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους σε ενεργειακούς λογαριασμούς, αλλά και στο σύνολο των ανατιμήσεων των προϊόντων. Αρα, θα υπάρξει μείωση εσόδων στον ΦΠΑ.
ΝΑΙ, η εξίσωση είναι δυσεπίλυτη. Και υπάρχει μια ακόμη δυσκολία. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα πρέπει, αφού πρώτα μειώσει τους ΕΦΚ, κάποια να στιγμή να τους αυξήσει ξανά με το τέλος της ενεργειακής κρίσης. Οντως, τότε αυτό δεν θα ακουστεί καλά στα αφτιά των πολιτών. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι να μην αδειάζουν καθημερινά οι τσέπες τους.
Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει όλα τα δεδομένα στο τραπέζι και να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις. Τα κυβερνητικά στελέχη προφανώς και γνωρίζουν ότι το ρητό «είναι η οικονομία, ανόητε» καθορίζει την ψήφο των πολιτών. Και πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr