Γράφει ο Γιάννης Μελάς*
Μέσα σε δύο χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να αναβαθμίσει την εθνική μας θέση, να ανατάξει την οικονομία της χώρας και να δώσει στην κοινωνία βαθιές ανάσες. Η οικοδόμηση της κοινωνικής συνοχής, μετά από πολλά χρόνια δοκιμασιών για τους πολίτες, είναι έργο δύσκολο και απαιτητικό όμως απαραίτητο για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα. Στη νέα εποχή δομικό στοιχείο είναι η σχέση εμπιστοσύνης πολιτών και πολιτείας.
Η σημερινή Κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει από ασύμμετρες απειλές στον Έβρο και το Αιγαίο μέχρι τρομερές φυσικές καταστροφές. Όλα αυτά μέσα στη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της Ανθρωπότητας με επιπτώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Οι προκλήσεις πολλές και όλες ταυτόχρονα και επιβάλλεται να τις διαχειριστούμε όλες. Το πρόσημο για την Κυβέρνηση θετικό και όσο είναι θετικό, ακόμα και με κάποια λάθη, η σχέση εμπιστοσύνης πολιτών-πολιτείας οικοδομείται σε γερά θεμέλια.
Σήμερα, ακόμα μία παγκόσμια κρίση χτύπησε την πόρτα μας. Η ενεργειακή κρίση είναι και αυτή εξωγενής με σύνθετα χαρακτηριστικά. Η αύξηση της ζήτησης με την παράλληλη μείωση της προσφοράς, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η αναγκαιότητα για μετάβαση στην πράσινη οικονομία καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις διεθνώς, είναι κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες της αύξησης των τιμών που παρατηρούνται στην ενέργεια. Οι αυξήσεις αυτές, επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, τον οικονομικό τους προγραμματισμό, αυξάνεται το κόστος των λογαριασμών ρεύματος αλλά και το κόστος θέρμανσης, ενώ αυξάνεται και το κόστος παραγωγής για τις επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση και σε αυτή την κρίση αποδεικνύει τα γρήγορα αντανακλαστικά που διαθέτει και με ένα στοχευμένο πρόγραμμα 500 εκ. ευρώ στηρίζει τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις των τιμών να περιορισθούν. Αν και οι διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι η κρίση είναι παροδική, είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και με νέα μέτρα στήριξης ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ενεργειακής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ένα πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης και των συνεπειών της.
Mπέργκαμο: Από κόλαση, παράδεισος
Η Ελλάδα προσήλθε στις τελευταίες εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες θέσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την αγορά φυσικού αερίου από την Ευρώπη και τη δυνατότητα να μπορεί να αποθηκεύσει φυσικό αέριο ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο. Επίσης, άνοιξε τη συζήτηση για τις προοπτικές ανάδειξης, υπό προϋποθέσεις, της Ανατολικής Μεσογείου ως μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προοπτική που ισχυροποιεί την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη.
Ενδιαφέρον μέσα σε όλο αυτό το κλίμα παρουσιάζει η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία χωρίς προτάσεις απλά ματαιώνει τις πολιτικές και τις προτάσεις της Κυβέρνησης. Μόνο ως κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρόταση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο όταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 τον αύξησε κατά 50 ευρώ το χιλιόλιτρο, ενώ ταυτόχρονα το ύψος του επιδόματος θέρμανσης που διέθεσε στην ελληνική οικογένεια την ίδια χρονιά ήταν 56 εκ. ευρώ λιγότερα από αυτό που θα δοθούν φέτος στα νοικοκυριά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αξιοσημείωτο είναι και το «έργο» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ. Το 2018 η ΔΕΗ κατέγραψε ζημιές 903 εκ. ευρώ και το καλοκαίρι του 2019 αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Και το Φθινόπωρο του 2019, ήταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ που με τις αποφάσεις της κατάφερε να σώσει την ΔΕΗ. Σήμερα, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκτινάχθηκε στο 1,35 δις.
Αυτή είναι η «προοδευτική πολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα δεν είναι προοδευτική πολιτική. Προοδευτική πολιτική είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, είναι η μείωση της ανεργίας, είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είναι η μείωση των φόρων, είναι να στηρίζεις ουσιαστικά τους πιο ευάλωτους, είναι να υπερασπίζεσαι και να αναδεικνύεις την Ελλάδα και τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Αυτό επιλέξαμε από την αρχή και θα πορευτούμε σε αυτόν το δρόμο μέχρι το τέλος.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr