Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ας υπερβούμε το γεγονός ότι η «θεσμική» αυτή παρέμβαση έγινε έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο, όπως απάντησε σχετικά ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν 8 κλίνες ΜΕΘ και επί Μητσοτάκη, που πρέπει να φύγει το ταχύτερο δυνατόν, απέκτησε πλέον 30 κλίνες ΜΕΘ και 8 μονάδες αυξημένης φροντίδας. Δηλαδή εάν έμενε μετά το 2019 ο Τσίπρας πόσες περισσότερες ΜΕΘ θα είχε το συγκεκριμένο νοσοκομείο;
Ομως πώς να φύγει ο Μητσοτάκης από το Μαξίμου όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει εκλογές; Γιατί στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις πέφτουν είτε διότι χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες στα Σκόπια με τον «σύντροφο» Ζάεφ, είτε γιατί βάσει του Συντάγματος μπορεί να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες ο πρωθυπουργός επικαλούμενος εθνικό λόγο. Η παραίνεση του Τσίπρα προς τον Μητσοτάκη να φύγει αυτοβούλως θυμίζει τους προπονητές με σερί ήττες που ύστερα από ακόμη μία πανωλεθρία μπαίνουν στα αποδυτήρια και κραυγάζουν προς τους ποδοσφαιριστές: «όποιος δεν μπορεί να φύγει από αυτή την ομάδα!».
Στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, από τη Λίβερπουλ και τις υπόλοιπες ομάδες επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι τον Ακράτητο Λιοσίων και τα τοπικά πρωταθλήματα στα ξερά γήπεδα της Αττικής, έως σήμερα δεν έχει καταγραφεί περιστατικό, που μετά τις φωνές του προπονητή να έχει σηκωθεί όρθιος ένας ποδοσφαιριστής και να πει: «Σόρι κόουτς εγώ φταίω για την ήττα, σηκώνομαι και φεύγω, δεν αξίζω για αυτή την ομάδα». Συνήθως αυτός που φεύγει μετά από τις σερί ήττες είναι ο προπονητής και ο κ. Τσίπρας αν και παλαιότερα συνοδευόταν με το κοσμητικό επίθετο του «άχαστου», έχει μαζέψει πολλές φορές την μπάλα από τα δίχτυα του το 2019 ενώ οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ότι μπορεί να περάσει τη σέντρα για να βάλει γκολ και να γυρίσει το κλίμα.
Στις ποδοσφαιρικές ομάδες αποφασίζει για την τύχη του προπονητή ο πρόεδρος, που πολλές φορές δέχεται την ασφυκτική πίεση των οπαδών και στην πολιτική ο κυρίαρχος λαός. Ο κ. Τσίπρας δεν είναι αφελής, γνωρίζει πώς λειτουργούν οι θεσμοί και δεν ζητάει εκλογές γιατί ορισμένες φορές τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά. Απλώς περιμένει να σηκωθεί όρθιος ο χαλκέντερος σέντερ μπακ και να πει στον προπονητή «έχεις δίκιο κόουτς, φεύγω από την ομάδα» γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Και της πολιτικής.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Η απόφαση της κυβέρνησης να μη φέρει προς επικύρωση από τη Βουλή τα συνοδευτικά μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχθηκε τελικά σωστή. Οι γείτονες έχουν παραβιάσει κατ’ επανάληψη βασικά σημεία της συμφωνίας, ο Ζάεφ αλλά και ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO Μίτσοσκι που έχει διατυπώσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του εξακολουθούν να αποκαλούν τη χώρα τους σκέτη «Μακεδονία».
Επιπλέον η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας έχει μπλοκαρισθεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη τη Βουλγαρία, που αμφισβητεί την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας, την οποία με περισσή αφέλεια αναγνωρίσαμε εμείς. Οταν λοιπόν το εθνικιστικό κόμμα VMRO, που ενδεχομένως αναλάβει την εξουσία ή προκαλέσει πρόωρες εκλογές, αμφισβητήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά της, βάσει των άρθρων 56 και 60 της Σύμβασης της Βιέννης, είτε για την καταγγελία της Συμφωνίας είτε για την αποχώρηση από αυτή, όπως σημείωσε σχετικώς και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση ορθώς ο Μητσοτάκης δεν βιάστηκε να φέρει για ψήφιση τα συνοδευτικά μνημόνια, όπως τον πίεζε ο Τσίπρας προσβλέποντας σε αρνητικές ψήφους από βουλευτές της ΝΔ. Γενικώς οι «Πρέσπες» δεν βγήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, περίμενε διάσπαση της Ν.Δ. πριν από τη ψήφιση της Συμφωνίας και εσωκομματικά προβλήματα μετά αλλά στην Κουμουνδούρου στάθηκαν άτυχοι και έμειναν με τις υπογραφές τους.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr