Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αλλωστε, και ο συνδικαλιστής των εργαζομένων στα νοσοκομεία αμέσως μετά το σάλο των δηλώσεών του άρχισε να τα «μαζεύει» και με σειρά εμφανίσεών του σε διάφορα μέσα ενημέρωσης ζήτησε να διερευνηθούν εάν υπάρχουν τέτοια περιστατικά. Ο ίδιος νωρίτερα είχε προκαλέσει την οργή της προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνας Παγώνη, που τόνισε ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες για διακριτική μεταχείριση ασθενών.
Το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική σπέκουλα, κάθε μέρα αδειάζουν 70-80 κλίνες ΜΕΘ και δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις η διαθεσιμότητα οφείλεται σε ανθρώπινες απώλειες, η νόσος του κορονοϊού είναι βαριά, ιδίως για τους ανεμβολίαστους. Τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ ασφυκτιούν όχι μόνο στην Ελλάδα (κάτι που συνέβαινε και προ πανδημίας), αλλά σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, η Γερμανία έστειλε ασθενείς στην Ιταλία και η Ολλανδία στη Βόρεια Γερμανία προκειμένου να εξασφαλισθούν θέσεις σε Εντατικές.
Ο συνδικαλιστής των νοσοκομείων, που διψάει για δημοσιότητα, θα έχει όλη την ευκαιρία να παρουσιάσει τα στοιχεία του στις εισαγγελικές αρχές. Ομως είναι ακατανόητη η απόπειρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πιαστεί από αυτές τις καταγγελίες, από τις οποίες ακόμη και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προσπαθεί τώρα να απομακρυνθεί, με μοναδικό σκοπό να χτυπήσει την κυβέρνηση, υιοθετώντας ακρίτως τα fake news περί VIP ΜΕΘ.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση για τις Εντατικές, όμως ηχηρή ήταν η διαφοροποίηση στελεχών του, που αντιλαμβάνονται ότι κάθε απόπειρα αντιπολίτευσης με ανυπόστατες καταγγελίες έχει κοντά ποδάρια. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, πάλι στο κανάλι Kontra:
«Οτιδήποτε λέει κάποιος στον δημόσιο διάλογο δεν μπορεί να γίνεται εκ προοιμίου αποδεκτό. Να ερευνηθεί. Το σίγουρο όμως είναι ότι υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια στη λειτουργία του συστήματος υγείας. Δεν υιοθετούμε άκριτα τις καταγγελίες που εκτοξεύονται από τις τηλεοράσεις. Δεν είναι τόπος των καταγγελιών η τηλεόραση, είναι ο εισαγγελέας. Θα περίμενα ο κύριος πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ να πάρει τον εισαγγελέα να κάνει την καταγγελία και όχι στον τηλεοπτικό σταθμό το Kontra Channel», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, ενώ σημείωσε ότι «σημασία έχει να μην υιοθετούμε άκριτα καταγγελίες διότι τι προκύπτει από αυτό. Προκύπτει μια εκ του αποτελέσματος, μια απαξίωση του δημοσίου συστήματος υγείας. Θέλει μεγάλη προσοχή. Δεν μπορεί να δηλητηριάζει τον απλό πολίτη ότι η ζωή του δεν έχει καμία αξία, ενώ έχει η αξία η ζωή του τάδε επώνυμου. Εάν ισχύουν όλα αυτά, ο τόπος που πρέπει να καταγγελθούν και να ερευνηθούν είναι η Δικαιοσύνη, όχι τα τηλεοπτικά κανάλια».
Αντίστοιχα, ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, όταν ρωτήθηκε για το εάν υπάρχουν «ρεζερβέ κλίνες», είπε ότι «αυτό υπερβαίνει κάθε λογική, δεν θεωρώ ότι μπορεί να υπάρχει και δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρξει. Κατά την άποψή μου δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα».
Ο κ. Τσίπρας, αντί να ασχολείται με ατεκμηρίωτες καταγγελίες, καλό θα ήταν επιτέλους να έβαζε και λίγο πλάτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Καταψήφισε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς, την επέκτασή της στους άνω των 60 ετών, που γεμίζουν τις ΜΕΘ, απέρριψε ακόμη και την τροπολογία που τιμωρεί τους αρνητές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο για να μην αλλάξει το DNA τους από τα σελφ τεστ. Σε αυτά τα ζητήματα η αμφισβήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται από τα στελέχη του, αλλά από την κοινωνία που γνωρίζει ποιος πραγματικά αγωνίζεται για να μη γεμίζουν οι ΜΕΘ.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr