Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η «καβάτζα» που υπολόγισαν οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ για μία ημέρα ήταν 47 άδειες κλίνες ΜΕΘ Covid. Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης ήταν αυτονόητη.
Πρόκειται για μια βαριά κατηγορία που πρέπει να διερευνηθεί, διότι αφορά ανθρώπινες ζωές, διότι αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο ασκείται από το ιατρικό προσωπικό της χώρας η αντιμετώπιση των ασθενών και διότι αφήνει γκρίζα υπονοούμενα για πολιτικές παρεμβάσεις.
Βέβαια, μια βασική απορία είναι γιατί κάποιος να έχει στη διάθεσή του τέτοια στοιχεία και να μην πηγαίνει αυτοβούλως στη Δικαιοσύνη να το καταγγείλει. Στοιχεία όμως, όχι μαθηματικές πράξεις. Διότι η εισαγωγή στις ΜΕΘ είναι μια διαδικασία που στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και υπάρχουν φορές που η μεταφορά του ασθενή είναι σχεδόν αδύνατη ακόμα και όταν υπάρχουν άδειες κλίνες. Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ της Μαρίας-Νίκης Γεωργαντά («Ε.Τ.», 9/12):
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
«Η πληρότητα των ΜΕΘ Covid δεν εμφανίζεται στο 100% (κάλυψη στο 97,7% με βάση τα τελευταία επίσημα δεδομένα) και αυτό καθώς κενές κλίνες εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά μπορεί, π.χ., να είναι σε απομακρυσμένες περιοχές σε σχέση με εκεί όπου βρίσκονται οι πολλοί ασθενείς που περιμένουν κρεβάτι. Για παράδειγμα, εάν έχει κενή κλίνη στην Κρήτη δύσκολα θα μεταφερθεί ένας ασθενής από τη Θεσσαλονίκη. Διακομιδές και αεροδιακομιδές συνήθως γίνονται στον πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό και εφόσον κριθεί ιατρικά ότι μπορεί ένας ασθενής να μεταφερθεί, για να μην κινδυνεύσει ο ασθενής κατά τη μεταφορά».
Ο πρώην υπουργός Υγείας και ιατρός Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι γίνεται αυτό που καταγγέλλεται, διευκρινίζοντας ότι «προφανώς η διασωλήνωση ενός ασθενή και η προτεραιοποίησή του για εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι ιατρική απόφαση». Φυσικά, προσέθεσε ότι «η απόφαση να μην αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ με επιστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων της χώρας είναι απολύτως πολιτική» και ζήτησε πλήρη διαφάνεια.
Κανείς δεν λέει ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Ομως από τη διαφωνία για τον τρόπο διαχείρισης του ιδιωτικού τομέα Υγείας και αν θα μπορούσαμε αντί για 1.300 ΜΕΘ να είχαμε άλλες 1.000, μέχρι την καταγγελία για προνομιακή περίθαλψη VIP ασθενών η απόσταση είναι τρομακτική. Αν, λοιπόν, έχουν γίνει καταστρατηγήσεις, πρέπει να ερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες. Αν όμως οι καταγγελίες δεν αποδειχθούν, ποιος θα διορθώσει τη ζημιά που έγινε;
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr