Γράφει ο Αστέριος Καμπούρης*
Στο εμπόριο κυκλοφορούν δέματα (μπλοκ όπως ονομάζονται), έτοιμα υποστρώματα μανιταριού πλευρώτους. Έχουν εμβολιαστεί με το μυκήλιο πλευρώτους και επιπλέον έχουν περάσει την επώαση, όπου ο μύκητας απλώνεται στο υπόστρωμα και είναι έτοιμος να καρποφορήσει, εφόσον βρεθεί στις κατάλληλες συνθήκες. Το κόστος είναι περίπου 15 ευρώ, ενώ το βάρος κυμαίνεται από 15-18 κιλά. (εικ.1). H ποσότητα μανιταριών που παράγεται εξαρτάται από το βάρος του υποστρώματος, π.χ. στα 15 κιλά υποστρώματος θα πάρουμε περίπου πέντε κιλά μανιτάρια. Αυτή είναι η εύκολη λύση! Όμως, αν θέλετε να παράγετε από την αρχή τα δικά σας μανιτάρια πλευρώτους, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προμηθευτείτε μία μπάλα άχυρο από σιτάρι.
Τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι τα εξής:
1.Παίρνουμε το άχυρο και προσπαθούμε με ένα κλαδευτήρι να το κόψουμε σε μικρά κομματάκια (με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθεί το μυκήλιο και το νερό να απλωθεί πιο εύκολα μέσα στο υπόστρωμα). Το τεμαχισμένο άχυρο το βάζουμε μέσα σε μεγάλη μαύρη σακούλα σκουπιδιών, που θα πρέπει να είναι ενισχυμένη, γιατί πρόκειται να την γεμίσουμε με νερό. Αν δεν είναι αντοχής, το πιο πιθανό είναι να σκιστεί! Την αφήνουμε, γεμάτη με το νερό για 24 ώρες. (εικ.2)
2.Μόλις παρέλθουν 24 ώρες, κάνουμε τρύπες στο κάτω μέρος της σακούλας με σκοπό να απομακρυνθεί η περίσσια υγρασία. Θα χρειαστούμε περίπου δύο ώρες για να φτάσει στο σημείο αυτό το υπόστρωμά μας. Θα πρέπει να πάρουμε με τη χούφτα μας υπόστρωμα, να το σφίξουμε στην παλάμη μας και να έχει τόση υγρασία ώστε να μην τρέχει το νερό πάνω στο άλλο χέρι μας. Τότε λέμε πως έχουμε περίπου 75% – 80% υγρασία στο υπόστρωμά μας, που είναι και το επιθυμητό. Μυκήλιο μανιταριού μπορούμε να αγοράσουμε από το εμπόριο με 15 ευρώ το φακελάκι.
3.Τώρα ήρθε η ώρα της σποράς – επώασης! Σε ένα τραπέζι, το οποίο έχουμε απολυμάνει με οινόπνευμα και αφού έχουμε φορέσει γάντια, παίρνουμε το υπόστρωμα και το απλώνουμε στην επιφάνεια του τραπεζιού ομοιόμορφα.
Το δίμηνο της φωτιάς
Η ποσότητα του μυκηλίου που θα μπολιάσουμε με το υπόστρωμα είναι ανάλογη με το βάρος του υποστρώματος. Είναι το 2% – 3% του βάρους του. Παίρνουμε τον μύκητα σε έναν κουβά και τον απλώνουμε πάνω στο υπόστρωμα. Στη συνέχεια παίρνουμε σακούλες, βάζουμε το υπόστρωμα μέσα και το πατάμε ελαφρά χωρίς πολλή δύναμη και το κλείνουμε με έναν σπάγκο. Κάνουμε έπειτα τις τρύπες, από όπου θα βγουν τα μανιτάρια. Τα υπόστρωμα, μετά το τέλος αυτής της διαδικασίας, πρέπει να μεταφερθεί σε έναν χώρο σκοτεινό, π.χ. σε μία αποθήκη σπιτιού, χωρίς εξαερισμό και η θερμοκρασία μέσα στο υπόστρωμα να βρίσκεται περίπου στους 25-27 βαθμούς Κελσίου. Εκεί θα παραμείνει περίπου 21 ημέρες, όπου μέρα με την ημέρα θα παρατηρούμε πως ο μύκητας απλώνεται πάνω στο άχυρο και αποκτάει ένα χρώμα κρεμ-άσπρο.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
- Τοποθετήστε το υπόστρωμα σε χώρο που να μην έχει άμεσο φως (ήλιο), π.χ. σε μια αποθήκη σπιτιού.
- Η θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια πρέπει να κυμαίνεται στους 15-18 βαθμούς Κελσίου. Σε χαμηλότερη δεν θα χαλάσουν αλλά θα αργήσουν να αναπτυχθούν, ενώ σε θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου ο μύκητας καταστρέφεται!
- Για να αυξήσετε την υγρασία στον χώρο, μπορείτε να απλώσετε μια παλιά κουβέρτα ή οτιδήποτε μπορεί να κρατήσει υγρασία στο χώρο σας. Ιδανική υγρασία είναι το 80%.
- Εάν εξασφαλίσετε τις παραπάνω συνθήκες, σε περίπου 21 ημέρες θα αρχίσουν να εκφύονται τα πρώτα μικρά μανιτάρια σε μέγεθος πινέζας. Όταν φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος τα κόβουμε, στρίβοντάς τα δεξιόστροφα και τραβώντας τα.
Από τα ίδια σημεία θα ξαναφυτρώσουν μανιτάρια για δύο ακόμα φορές, εφόσον ξανακάνουμε την διαδικασία της επώασης.
Στην Αμερικανή Γεωργική Σχολής ασχολούμαστε με την παραγωγή μανιταριών πλευρώτους και όχι μόνο. Συνεργαζόμαστε με μεγάλες εταιρείες οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια μας έχουν υποστηρίξει τόσο υλικά αλλά και με την τεχνογνωσία τους και τις ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Έτσι, παράγουμε μανιτάρια τα οποία διαθέτουμε φρέσκα σε συσκευασία των 500 γραμμαρίων. Επίσης, παρασκευάζουμε αποξηραμένα μανιτάρια, μανιτάρια τουρσί, μανιτάρι γλυκό του κουταλιού αλλά και άλειμμα από μανιτάρι. Όλη η παραγωγική διαδικασία πραγματοποιείται στο πρόγραμμα πρόσθετης πρακτικής άσκησης που διαθέτει το σχολείο μας, κατά το οποίο οι μαθητές μας εκπαιδεύονται σε πολλούς τομείς του αγροδιατροφικού τομέα.
*Ο Αστέριος Καμπούρης είναι γεωτεχνικός και υπεύθυνος για τον εκπαιδευτικό θάλαμο παραγωγής μανιταριών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr