Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αυστρία, που βιώνει από χθες το γενικό lockdown λόγω της έκρηξης στα κρούσματα. Είναι σαφές ότι η πίεση αποδίδει, ενδεχομένως τα μέτρα να έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το βέβαιο είναι ότι οι ανεμβολίαστοι αλλάζουν άποψη όταν στην εξίσωση μπαίνει είτε η τσέπη τους, καθώς υποχρεώνονται να πληρώνουν τα εβδομαδιαία rapid test, είτε η πραγματική απειλή, αφού πλέον σε όλες τις γειτονιές της χώρας καταγράφονται θανατηφόρα περιστατικά κορονοϊού.
Η τακτική των «λαθρεπιβατών» που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ξεπεραστεί η πανδημία χωρίς να αλλάξουν συνήθειες ή να μπουν στη διαδικασία του εμβολιασμού δεν έχει πια εφαρμογή, καθώς όλοι με κάποιον τρόπο θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.
Αρκετοί αντιλαμβάνονται ότι ο εμβολιασμός θα διευκολύνει τη ζωή τους και θα τους δώσει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας για να ταξιδέψουν ή να διασκεδάσουν, άλλοι προτιμούν ακόμη να υποβάλλονται στην ταλαιπωρία της ουράς έξω από τα φαρμακεία για να πραγματοποιήσουν rapid test προκειμένου να εργαστούν ή απλώς να πιουν έναν καφέ.
Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι εάν εμβολιαστούν κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν βαριά ή να διασωληνωθούν σε νοσοκομεία που ήδη είναι γεμάτα από ασθενείς.
Υπάρχουν βέβαια και οι αμετανόητοι, όπως προκύπτει από τους υγειονομικούς που παραμένουν εκτός υπηρεσίας εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί δεν βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης αλλά εξασφάλισαν αναρρωτικές άδειες, και κατά συνέπεια μισθοδοτούνται κανονικά.
Γενικώς, οι «τζάμπα μάγκες» και οι «επιστήμονες του καφενείου» όταν πρέπει οι ίδιοι να πληρώσουν το λογαριασμό αλλάζουν άποψη, προτιμούν να κατευθυνθούν προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Για το λόγο αυτό η πίεση πρέπει να ενταθεί, η συντριπτική πλειονότητα των ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί δεν θα δεχθούν γενικό lockdown, κι αυτό ας το έχουν υπόψη τους στο Μαξίμου.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Οσοι, πάλι, επιλέγουν τον μη εμβολιασμό κινδυνεύουν περισσότερο και πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους ώστε να προστατευθούν οι ίδιοι και να μην οδηγήσουν σε πλήρη κατάρρευση το ΕΣΥ.
Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα σε σωστές κινήσεις, κλιμακώνοντας τα περιοριστικά μέτρα. Δεν πρέπει να διστάσει και σε περαιτέρω κλιμάκωση ιδίως για όσους βρίσκονται άνω των 60 ετών και παραμένουν ανεμβολίαστοι, όταν μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί εντός του Δεκεμβρίου να φτάσουμε στους 800 διασωληνωμένους.
Ολοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η επίτευξη της συλλογικής ανοσίας δεν είναι υπόθεση των υπολοίπων, ειδάλλως οι «τζάμπα μαγκιές» δεν περνούν πια.
ΟΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΕΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη και η απόφαση αρκετών χωρών της Κεντρικής Ευρώπης να προχωρήσουν σε γενικά ή μερικά lockdown ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη. Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προτρέπουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν πρόσθετα μέτρα, ενώ θέτουν στο τραπέζι και το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Δυστυχώς, η Ευρώπη γίνεται ξανά το επίκεντρο της πανδημίας, με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Από όλο αυτό το κακό υπάρχει και μια σχετικά θετική εξέλιξη: Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σημαντικά και οι κερδοσκόποι των αγορών που είχαν ποντάρει στην αύξηση των τιμών ενέργειας αλλάζουν άποψη, καθώς οι καραντίνες φέρνουν μείωση της ζήτησης. Δεν γνωρίζουμε εάν η πτωτική τάση στις τιμές θα συνεχιστεί, αλλά, εάν και η Γερμανία υποχρεωθεί να μπει σε lockdown σε εθνικό επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει φρένο στο ράλι της ακρίβειας σε θέρμανση και ενέργεια.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr