Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα τότε μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1.000.000 κρούσματα ενώ ένα ποσοστό 5% με 7%, που ισοδυναμεί με 50.000 έως 70.000 πολίτες θα χρειαστούν νοσηλεία.
Είναι σαφές ότι το νέο κύμα είναι σφοδρότερο από τα προηγούμενα γιατί δεν υπάρχει πλέον ο μηχανισμός του lockdown, στις προηγούμενες περιόδους της καραντίνας μόλις η Πολιτεία διαπίστωνε ότι τα κρούσματα σημείωναν αυξητική πορεία αποφάσιζε καραντίνα και έξοδο από το σπίτι με τον κωδικό 6.
Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει σημαντικά, η οικονομία δεν αντέχει άλλα αναγκαστικά λουκέτα και η ζωή προχωρά με βάση τα υγειονομικά μέτρα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στους ανεμβολίαστους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του ενήλικου πληθυσμού και η επιθετική μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα τους καθιστά εύκολους στόχους για μόλυνση, νοσηλεία, διασωλήνωση ή και θάνατο.
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, της επιστημονικής κοινότητας και του ιατρικού προσωπικού ένας σκληρός πυρήνας ανεμβολίαστων (4 στους 10 τους υπολογίζει έρευνα της Διανέοσις) παραμένει αμετάπειστος. Σε απόλυτα μεγέθη οι αριθμοί είναι μεγάλοι και η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Ηδη με την καθιέρωση αυστηρότερων μέτρων για την πρόσβαση σε εστίαση και εμπορικά καταστήματα παρατηρείται τριπλασιασμός των ραντεβού για την πρώτη δόση και το στοιχείο αυτό δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια για άμεση βελτίωση της κατάστασης.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Το επιτελείο του πρωθυπουργού που εξετάζει τις προβολές των επιστημόνων για την πορεία των κρουσμάτων αν θεωρήσει ότι ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης είναι μεγάλος θα πρέπει να προχωρήσει και σε νέα μέτρα. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στο δημόσιο και ιδίως στους κλάδους που έρχονται σε επαφή με πολίτες θα πρέπει να γίνει «εδώ και τώρα» όπως το ίδιο να ισχύσει σε εστίαση και μεταφορές. Η δυσαρέσκεια ορισμένων από τα αυστηρά μέτρα θα είναι παροδική, το όφελος για τη δημόσια υγεία μόνιμο. Ο «επιστημονικός διάλογος» εξαντλήθηκε, είναι ώρα για αποφάσεις, ώστε να γίνουμε Πορτογαλία στα ποσοστά εμβολιασμού όχι μόνο διά της πειθούς αλλά με κάθε πρόσφορο μέσο.
ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ
Η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να εμπλουτίσει τον κομματικό του μηχανισμό με τεχνοκράτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας έχει ενδιαφέρον γιατί μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς πολιτικού ανταγωνισμού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος πολιτικός που επιχείρησε να σπάσει τα κομματικά στεγανά και τις επετηρίδες δημιουργώντας το Μητρώο Στελεχών, προσελκύοντας επαγγελματίες και επιστημονικό δυναμικό που ποτέ δεν είχε τη σκέψη να «μπλέξει» με την πολιτική. Ορισμένα στελέχη του Μητρώου της Πειραιώς έχουν αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση, θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερος ο βαθμός στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού από την ομάδα των γαλάζιων τεχνοκρατών.
Τώρα ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι εάν μείνει με το κομματικό επιτελείο της περιόδου 2015-2019 θα βγει χαμένος από χέρι, όταν μάλιστα είναι υπαρκτός ο φόβος στην Κουμουνδούρου ότι μεσαίου βεληνεκούς στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων που είχαν βρει στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ λοξοκοιτούν προς το Κίνημα Αλλαγής. Το ζήτημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο η προσθήκη επιστημονικών βιογραφικών στην ομάδα συνεργατών του αλλά εάν για παράδειγμα οι κραυγές του Πολάκη κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών στους υγειονομικούς θα υπερισχύουν των επιστημονικών λόγων του καθηγητή της Σορβόννης Γρηγόρη Γεροτζιάφα για καθολικό εμβολιασμό των πολιτών. Οι ισορροπίες είναι δύσκολες ιδίως όταν ακόμη και ο Τσίπρας δεν έχει κατασταλάξει εάν θα συνεχίσει να στηρίζει τον Πολάκη ή θα στραφεί στα όσα θα λένε οι νέοι συνεργάτες του.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr