Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Οπως σημείωσε η «Figaro», είναι σίγουρο ότι οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες που τη συνέταξαν κατόπιν παραγγελίας της γαλλικής κυβέρνησης το 2019 θα στενοχωρήσουν εκατομμύρια πολέμιους της ατομικής ενέργειας και τους ακραιφνείς υπέρμαχους των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ).
Το βασικό συμπέρασμα της 600σέλιδης αναφοράς με τίτλο «Ενεργειακές προοπτικές 2050» είναι ότι η ανάπτυξη ασφαλούς πυρηνικής τεχνολογίας θα κοστίσει στη χώρα πολύ φθηνότερα από τη μετάβαση 100% στην ηλιακή και αιολική παραγωγή.
Δεδομένου ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνουν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων για εκσυγχρονισμό/μετατροπές δικτύων, οι πολιτικές επιλογές για το ενεργειακό μέλλον της Γαλλίας αποκτούν στρατηγικό χαρακτήρα.
Ολοι κόπτονται για τη σωτηρία του πλανήτη, αλλά κάθε χώρα κοιτάει το συμφέρον της. Η Σαουδική Αραβία και το υπόλοιπο λόμπι του ΟPEC πίεσαν ώστε στην επόμενη έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή να μετατεθεί στο απώτερο μέλλον η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η χθεσινή «Washington Post»… κάρφωσε τη Γερμανία ότι ενώ πιέζει άλλες χώρες της Ε.Ε. για φαστ-τρακ απολιγνιτοποίηση (βλέπε και Ελλάδα) η ίδια ισοπεδώνει χωριά για να ανοίξει νέα λιγνιτωρυχεία και μονάδες παραγωγής, έστω και με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα.
Η έκθεση της RTE διαφωνεί μεν με την πρόταση της Λεπέν «να ξηλωθούν όλες οι ανεμογεννήτριες στη Γαλλία», πλην όμως συμβουλεύει την κυβέρνηση να μη βιαστεί να μειώσει τη συμβολή της ατομικής ενέργειας στην παραγωγή ως το 2035.
Ναι μεν οι τεχνολογίες άνθρακα θα πρέπει σταδιακά να αποσυρθούν, αλλά η αντικατάστασή τους θα πρέπει να γίνει από ένα ισόρροπο μίγμα ανανεώσιμων πηγών και ασφαλούς πυρηνικής ενέργειας, νέας τεχνολογίας.
Τι… σύμπτωση που η έκθεση δικαιολογεί την παραγγελία Μακρόν για έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες!
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr