Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Οι γονείς της φώναξαν τον γιατρό, την εξέτασε και τους είπε πως αυτό το παιδί δεν θα περπατήσει ποτέ. Εκείνο το παιδί όχι μόνο περπάτησε, αλλά έκανε τέσσερα δικά του παιδιά και στάθηκε όρθια στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τα επόμενα εξήντα χρόνια. Δεν έκρυψε ποτέ την αρρώστια της, αντίθετα μίλησε ανοιχτά βοηθώντας και άλλους ανθρώπους να απομυθοποιήσουν μια ασθένεια που στην εποχή της ήταν ταμπού. Σήμερα, μια άλλη γυναίκα της οικογένειας βγαίνει πάλι μπροστά και μιλάει στα ίσια.
«ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ τον χρόνο διαγιγνώσκονται με πολλαπλό μυέλωμα στην Ελλάδα. Ενας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ. Πολλαπλό μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο και με την καλύτερη δυνατή πρόγνωση για την πορεία της νόσου. Δεν είναι ποτέ εύκολο ν’ ακούς ότι έχεις καρκίνο. Αυτό που δεν ελέγχεις, αυτό που σου ’ρχεται ξαφνικά από το πουθενά, αυτό σε τρομάζει περισσότερο. Και σε τρομάζει όχι μόνο για σένα αλλά για όσους αγαπάς και σ’ αγαπούν. Ωστόσο, η ασθένεια αυτή παλεύεται και νικιέται. Κι αν ένα είναι σίγουρο, είναι πως δεν έχω κάνει ποτέ πίσω από καμία μάχη στη ζωή μου. Θα συνεχίσω να δουλεύω κανονικά και να παλεύω γι’ αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, παράλληλα με τη θεραπεία μου. Στους άλλους 499, ένα έχω να πω: Αυτή είναι μια ασθένεια με την οποία μαθαίνεις να ζεις. Παράλληλα. Ταυτόχρονα. Είναι άλλη μια συνθήκη, άλλο ένα θέμα στην καθημερινότητα. Δεν είναι κάτι παραπάνω. Δεν θα λιποψυχήσουμε. Δεν θ’ αλλάξουμε».
ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο η Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι και η Φώφη Γεννηματά, που ανακοίνωσε την προσωρινή απόσυρσή της από την κούρσα διαδοχής για να αντιμετωπίσει την υποτροπή της δικής της ασθένειας. Πριν από μερικά χρόνια, σε μια δημόσια εξομολόγησή της είχε πει πόσο δύσκολο ήταν να ειπωθεί το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα της, η λέξη «καρκίνος». «Είχε καρκίνο στον μαστό. Ηταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Ενας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ήταν τότε και πόσο σπουδαίο παραμένει ακόμα, το 2021, να ειπωθεί τόσο ευθαρσώς. Παρόλο που ως κοινωνία έχουμε προχωρήσει αρκετά και παρόλο που η επιστήμη έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο με την ανακάλυψη θαυμαστών θεραπειών, ακόμα υπάρχει ένας κόμπος στον λαιμό, ένας δισταγμός, πριν η ανακοίνωση σπάσει τα οικογενειακά σύνορα. Μετά έρχεται η απελευθέρωση, όπως την έγραψε και περιέγραψε η Ρέα Βιτάλη: «Τι ακραία άγρια στιγμή, αλλά και τι άγρια ανακούφιση, ευεργετική, εξαγνιστική, η στιγμή που κάποτε απελευθερώνεσαι και πετάς την όποια περούκα ή επικάλυψη. Αϊ στον διάολο! Η αρρώστια δεν είναι ντροπή» (Protagon).
ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Οπως και ο καρκίνος δεν είναι μόνο γυναικείο θέμα. Ο Δημήτρης Γάκης, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε πως είναι ένας από τους 500 με πολλαπλό μυέλωμα. Πριν από τρεις μήνες υποβλήθηκε σε αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών και όλα πήγαν καλά. «Είναι σίγουρο ότι έχουμε τη δύναμη να βγούμε νικητές από αυτήν τη δοκιμασία. Γνωρίζουμε πόσο δυνατή είστε. Αντλούμε από τη δύναμή σας και διπλασιάζουμε τη δική μας», έγραψε σε μια συγκινητική ανάρτηση, προσθέτοντας τη φωνή του στη φωνή της.
ΑΦΟΥ ΛΕΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, όμως, ας πούμε ακόμα μία. Χιλιάδες γυναίκες, άντρες και παιδιά παλεύουν κάθε χρόνο σε αυτήν τη χώρα με χρόνιες, δύσκολες παθήσεις. Για κανέναν δεν είναι εύκολο, για πολλούς όμως είναι Γολγοθάς η περίθαλψη, οι αναμονές, η έγκαιρη πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία, η οικονομική επιβίωση στο διάστημα της νοσηλείας. Να μια πολιτική ασθένεια της χώρας που μπορούν η Ντόρα, η Φώφη, ο Δημήτρης να τη νικήσουν για λογαριασμό όλων μας. Μαζί με τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr