Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Πριν από τρία χρόνια η ΔΕΗ αντιμετώπιζε οξύτατο πρόβλημα βιωσιμότητας, η εταιρία έτρεχε με ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και χωρίς κανένα επενδυτικό πλάνο προς την κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα κόπτεται για την τάχα απώλεια του «Δ» από την επωνυμία της ΔΕΗ, ως κυβέρνηση δεν νοιαζόταν καθόλου για τα υπόλοιπα δύο γράμματα της επωνυμίας, καθώς, εάν συνεχιζόταν η ίδια πολιτική, ούτε Επιχείρηση θα υπήρχε ούτε καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ παραμένει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, που θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 34% (που επί Τσίπρα μεταφέρθηκε στο Υπερταμείο) και θα ασκεί τη διοίκηση, όπως το ίδιο θα συμβαίνει και με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί την πώληση του 17% του ΤΑΙΠΕΔ, εγγράφοντας μάλιστα το ποσό των 100 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του 2018. Τόσα υπολόγιζε ότι θα εισπράξει, καθώς η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είχε πέσει σε ιστορικά χαμηλά. Τώρα, η διοίκηση της Επιχείρησης προγραμματίζει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με μη άσκηση των δικαιωμάτων του ΤΑΙΠΕΔ, και από αυτή την κίνηση μπορεί να βάλει στα ταμεία για επενδύσεις ποσό δεκαπλάσιο από εκείνο που υπολόγιζε η κυβέρνηση Τσίπρα.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Η εθνική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχύ της μεγαλύτερης επιχείρηση της χώρας, κι αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί στην πράξη και σε αυτή τη συγκυρία που τα ευάλωτα νοικοκυριά χρειάζονται στήριξη. Εάν η ΔΕΗ συνέχιζε τη ρότα πτώχευσης που είχε μέχρι το 2019, τώρα ούτε επενδυτές θα μπορούσε να προσελκύσει, αλλά ούτε και να διαθέσει μέρος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για να ενισχύσει τους οικονομικά ασθενέστερους πελάτες της. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συνέβαινε εάν η ενεργειακή κρίση ξεσπούσε το 2018 με τη ΔΕΗ βυθισμένη σε ελλείμματα και χρέη και τα νοικοκυριά εξουθενωμένα από τα Μνημόνια.
Με τα κεφάλαια που θα βρει μέσω της αύξησης, η Επιχείρηση προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων τα επόμενα 3 έτη ώστε να αυξήσει την εγκατεστημένη της ισχύ περιορίζοντας τις ανάγκες για ακριβές εισαγωγές. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ΔΕΗ που θα παράγει πράσινη ενέργεια και δεν θα έχει την τύχη άλλων κρατικών επιχειρήσεων, που αν και με σχεδόν «μονοπωλιακή» δράση βρέθηκαν στο «κόκκινο».
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΛΙΓΩΡΙΕΣ
Αλήθεια, έπρεπε να παρέμβει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για να απομακρυνθεί από τη θέση του σε νοσοκομείο ένας παιδίατρος που έχει παραπεμφθεί σε δίκη για κακουργήματα που σχετίζονται με αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού του; Το λόγο πάντα έχει η Δικαιοσύνη, σε τέτοιες υποθέσεις, όμως το νοσοκομείο για να προστατέψει το κύρος του έπρεπε να κινηθεί νωρίτερα και να θέσει εκτός του δυναμικού της τον συγκεκριμένο γιατρό μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση. Η Δημόσια Διοίκηση οφείλει να λειτουργεί χωρίς ολιγωρίες, ιδίως όταν πρόκειται για βαριά αδικήματα, οι παρεμβάσεις υπουργών δείχνουν ότι υπάρχουν κενά στη λειτουργία των αρμόδιων οργάνων του κράτους.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr