Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Οι ιστορικοί πάλι καταγράφουν ως πρώτη ενεργειακή κρίση αυτή που ξέσπασε στα μέσα του 17ου αιώνα, όταν το κοκ (καύσιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα), που παρήγαγαν οι Αγγλοι από την ξυλεία, δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των πολιτών. Σήμερα, η παγκόσμια κοινότητα ζει μια εξίσου ιστορική ενεργειακή κρίση που δεν έχει να κάνει με πόλεμο αλλά με πολεμικές.
Η περιορισμένη διαθεσιμότητα αερίου σε αντίθεση με τη μεγάλη ζήτηση, οι υψηλές τιμές του άνθρακα και οι αυξημένες αγορές από την Κίνα έχουν εκτινάξει τις τιμές.
Ωστόσο, η παραγωγή από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες δεν έχει φτάσει ακόμα στα επίπεδα που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών, αποδεικνύοντας πως η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι εύκολη, δεν είναι γρήγορη και σίγουρα δεν είναι φθηνή. Οπως θα έλεγε παραφραζόμενος ο Γκορμπατσόφ, το παλιό (άνθρακας) πέθανε, το καινούργιο (πράσινη ενέργεια) δεν έχει γεννηθεί ακόμα, και τώρα ζούμε το ενδιάμεσο (φυσικό αέριο).
H «κομμουνιστική απειλή» στις ΗΠΑ
Το μεγαλύτερο γεωπολιτικό όπλο της Ρωσίας αυτή την εποχή δεν είναι οι πύραυλοί της αλλά το φυσικό αέριο. Το ίδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου παγκοσμίως. Οι Ρώσοι έρχονται δεύτεροι στη διεθνή κατάταξη, αλλά ποιος είναι πιο κοντά στην Ευρώπη; Και το κυριότερο, από πού θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση -η οποία εισάγει το 90% του αερίου που χρειάζεται- να το αγοράζει ώστε να μειώσει, εκτός από την εξάρτησή της στον άνθρακα, και τις πολιτικές εξαρτήσεις της; Το σχέδιο για τη δημιουργία από την Ε.Ε. ενός στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου και για αποδέσμευση των τιμών του ηλεκτρικού από τις τιμές του αερίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, παράλληλα χρειάζονται μέτρα που θα δράσουν άμεσα υπέρ των πολιτών.
Τα 500 εκατομμύρια ευρώ που επιστρατεύει η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα γενναίο ποσό που θα απορροφήσει μεγάλο μέρος των αυξήσεων και ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν μέχρι στιγμής αποφασιστεί από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Φυσικά θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, είτε απευθείας προς την αγορά είτε σε συνέργεια με τους ιδιώτες, ώστε να τιθασευτούν οι ανατιμήσεις και στα βασικά είδη διατροφής και καθημερινότητας. Η κάλυψη δεν μπορεί να φθάσει το 100%, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και όποιος το υποσχεθεί ή το ζητήσει απλά θα λαϊκίζει.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr