Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Μόνο που αποδείχθηκε ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν πλούτο και να διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες όχι μόνο για τη νέα γενιά, αλλά και συνολικά για την ελληνική κοινωνία. Το είδαμε καθαρά κατά την περίοδο Τσίπρα.
Στη διετία 2015-2016 η οικονομία μας ήταν η μοναδική στην Ευρώπη που κατέγραψε ύφεση, ενώ και την περίοδο 2017-2018 η ανάκαμψη ήταν ρηχή, το περιβόητο ελατήριο του Τσίπρα δεν λειτούργησε ποτέ, οι υπόλοιπες χώρες κάλπαζαν και εμείς κινούμασταν με βήμα σημειωτόν. Στην αγορά εργασίας κυριάρχησαν η μερική απασχόληση και η γενιά των 300 ευρώ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο: Να ωθήσει τους νέους προς την αποκαλούμενη μεσαία τάξη, δημιουργώντας οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες, μακριά από τη μίζερη αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ, που σπεκουλάρει στη στασιμότητα της νέας γενιάς για να αποκομίσει κέρδη από την οργή και την ανασφάλεια. Οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση με την καθιέρωση ελάχιστης βάσης αντιμετωπίστηκε ως «σφαγή» από την Κουμουνδούρου.
Ομως, στην πράξη, για πρώτη φορά φέτος 28.000 απόφοιτοι λυκείου εισήχθησαν σε δημόσια ΙΕΚ για να αποκτήσουν επαγγελματική εκπαίδευση, που θα αποτελέσει διαβατήριο για την καριέρα τους. Με το παλαιό σύστημα οι μισοί από τους σπουδαστές των ΙΕΚ θα είχαν περάσει σε πανεπιστημιακές σχολές της περιφέρειας με βαθμούς κάτω από 7 και οι περισσότεροι αργά ή γρήγορα θα εγκατέλειπαν τις σπουδές, όπως έχει φανεί στην πράξη.
Στην αγορά εργασίας λείπουν τεχνίτες και επαγγελματίες που συνδέονται ευθέως με την παραγωγή, τις κατασκευές και τις εξαγωγές, άρα η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει όριο εισόδου στα ΑΕΙ ανέδειξε τη σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης για τη νέα γενιά και δημιούργησε ευκαιρίες σε άλλα πεδία σπουδών.
Με μίζερο τρόπο αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και την απόφαση της κυβέρνησης να απαλλάξει από τη φορολογία τις γονικές μεταβιβάσεις μέχρι 800.000 ευρώ. Εδώ η αντιπολίτευση έσπασε τα κοντέρ της απόγνωσης. Μίλησε για «ξέπλυμα χρήματος», λες και το βρόμικο χρήμα μπορεί να μεταβιβαστεί χωρίς προβλήματα αν είναι αφορολόγητο, αλλά και για «μεγάλους κινδύνους» επειδή «αλλάζουν χέρια επιχειρήσεις εκατομμυρίων».
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Πράγματι, πολύ μεγάλος «κίνδυνος» αν ο πατέρας μεταβιβάσει στο γιο ή στην κόρη την επιχείρηση ή την ακίνητη περιουσία του, αλλά όχι για την οικογένεια, ούτε για την οικονομία παρά μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει ότι οι «απόκληροι νέοι» μπορούν πιο εύκολα να μπουν στην παραγωγική διαδικασία και να αποκτήσουν τις βάσεις για τα επόμενα βήματά τους.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλουν το «φθηνό πέρασμα στην επόμενη γενιά μεγάλων εταιρικών μεριδίων», λες και η γονική παροχή συνιστά οικονομικό σκάνδαλο επειδή σε περιουσία 300.000 ευρώ δεν θα πληρωθεί φόρος 1.500 ευρώ αν ο γονέας μεταβιβάσει το μαγαζί στο παιδί του.
Ο αψύς Κρητικός είχε περιγράψει με τον δικό του τρόπο το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τη μεσαία τάξη για να ενισχύσει τα χαμηλότερα στρώματα, αν και στην πράξη και οι φτωχοί πλήρωσαν ακριβά τους φόρους του Μνημονίου Τσίπρα.
Τώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεκολλήσει τη νέα γενιά από τα γρανάζια της μιζέριας και της στασιμότητας. Να συνδεθούν οι σπουδές με την αγορά εργασίας και οι νέοι να λάβουν από τους γονείς το «μερίδιό τους» εγκαίρως στην αγορά, ώστε να τρέξουν τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr