Τη συμφωνία συνυπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, η οποία δήλωσε ρητά ότι όλοι οι ορυκτοί πόροι που βρίσκονται στο ουκρανικό υπέδαφος και στα χωρικά της ύδατα παραμένουν υπό την αποκλειστική ιδιοκτησία του Κιέβου. Να σημειωθεί ότι υπήρξε εξωτερική συμμετοχή κορυφαίων νομικών συμβούλων.
Το μοντέλο
Η συμφωνία επιβεβαιώνει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ το μοντέλο είναι το εξής: Και οι δύο πλευρές συνεισφέρουν στο Ταμείο, οι επενδύσεις γίνονται στην Ουκρανία και μόλις αποκομιστούν κέρδη αυτά μοιράζονται μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ. Ποιες είναι αυτές οι συνεισφορές; Αναμένουμε οικονομικές συνεισφορές και νέα στρατιωτική βοήθεια από την πλευρά των ΗΠΑ. Η Ουκρανία μπορεί επίσης να συνεισφέρει, αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα λαμβάνει το 50% των μελλοντικών δικαιωμάτων από την εξόρυξη κρίσιμων υλικών.
Η υπογραφή της συμφωνίας του Κιέβου με την Ουάσιγκτον στέλνει μήνυμα προς τη Μόσχα, καθώς καταδεικνύει ότι η Ουκρανία και οι ΗΠΑ έχουν ένα σαφές, κοινό όραμα για το μέλλον.
11 ΣΗΜΕΙΑ-ΚΛΕΙΔΙΑ
Οι βασικές διατάξεις και τα ψιλά γράμματα του deal
Η συμφωνία των 11 σελίδων απαρτίζεται από 12 άρθρα και ένα προοίμιο. Συνοπτικά, οι βασικές διατάξεις του εγγράφου είναι:
1 Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα ιδρύσουν από κοινού ένα Επενδυτικό Ταμείο Ανασυγκρότησης για την προσέλκυση παγκόσμιων επενδύσεων στην Ουκρανία. Το Ταμείο είναι μια εταιρική σχέση 50/50, με κάθε πλευρά να έχει ίσες ψήφους.
2 Η ουκρανική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει σε ποιες περιοχές θα γίνουν εξορύξεις, ενώ τα κοιτάσματα ορυκτών θα παραμείνουν σε ουκρανική ιδιοκτησία.
3 Η συμφωνία δεν μεταβάλλει τη διαχείριση κρατικών επιχειρήσεων, όπως η Ukrnafta ή η Energoatom, οι οποίες θα συνεχίσουν να ανήκουν στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει επιμέρους αναφορά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.
4 Δεν υπάρχει αναφορά στη συμφωνία που να δημιουργεί δανειακές υποχρεώσεις της Ουκρανίας προς τις ΗΠΑ.
5 Η συμφωνία συμμορφώνεται με το Σύνταγμα της Ουκρανίας και τις διεθνείς δεσμεύσεις, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν αναληφθεί απέναντι στην Ε.Ε.
6 Το Ταμείο θα κεφαλαιοποιηθεί αποκλειστικά κατά 50% των εσόδων τα οποία θα παράγονται από νέες άδειες για έργα που περιλαμβάνουν κρίσιμα ορυκτά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Εξαιρούνται τα έσοδα από τα υφιστάμενα έργα.
7 Απαιτούνται μόνο νομοθετικές αλλαγές στον προϋπολογισμό και τους δημοσιονομικούς νόμους της Ουκρανίας και η Συμφωνία θα ψηφιστεί προσεχώς από το ουκρανικό Κοινοβούλιο.
8 Υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το Ταμείο θα συμβάλει στην προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων και τεχνολογίας από εταιρίες και κεφάλαια στις ΗΠΑ, στην Ε.Ε. και άλλα συμμαχικά έθνη που υποστηρίζουν την Ουκρανία.
9 Οι εισφορές και τα εισοδήματα στο Ταμείο δεν θα φορολογούνται ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ουκρανία.
10 Οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν αξία -ενδεχομένως πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία- στο Ταμείο. Από την πλευρά της, η Ουκρανία θα εκτρέψει το 50% των κρατικών εσόδων από τις νέες άδειες ανάπτυξης στο Ταμείο.
11 Το Ταμείο θα επενδύσει αποκλειστικά στην Ουκρανία σε έργα που περιλαμβάνουν την εξόρυξη ορυκτών, πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και σε συναφείς υποδομές ή εγκαταστάσεις επεξεργασίας.
ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ
Σβήστηκε ο όρος Τραμπ για επιστροφή χρημάτων
Λόγω της επιτευχθείσας συμφωνίας δεν υφίσταται πλέον ο όρος του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ουκρανία θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα (δισ. δολάρια) που έλαβε σε αμερικανικό εξοπλισμό επί οκτώ χρόνια.
Ο Λευκός Οίκος ενέκρινε χθες πώληση όπλων αξίας 50 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία μέσω ενός μηχανισμού άμεσων εμπορικών πωλήσεων, σηματοδοτώντας την πρώτη τέτοια συμφωνία από την επιστροφή του Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα και μια πιο σύνθετη στάση στη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο σε σχέση με αυτήν που αναμενόταν προηγουμένως.
Στη Ρωσία, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ήττα της Ουκρανίας και υποστήριξε ότι τώρα το Κίεβο θα πρέπει να πληρώσει για τις στρατιωτικές προμήθειές του με τον εθνικό ορυκτό πλούτο «μιας εξαφανισμένης χώρας»!
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από τις ΗΠΑ, ήδη 72 γερουσιαστές υποστηρίζουν την τροπολογία των γερουσιαστών Γκράχαμ και Μπλούμενταλ για εισαγωγή πάρα πολύ σκληρών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, πολύ σύντομα, εφόσον το Κρεμλίνο δεν αποδεχθεί τις προτάσεις Τραμπ για ανακωχή και ειρηνευτική διαδικασία. Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις αναφέρονται ως «κυρώσεις που σπάνε κόκαλα».
Ειδήσεις Σήμερα
- Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Καμία αύξηση το καλοκαίρι – Ερωτηματικό για τα ταχύπλοα [πίνακες με τιμές και συγκρίσεις]
- Εφορία: Μικρή η έκπτωση φόρου για οικογένειες με παιδιά
- Καιρός: Μάης με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία;
- Κατασκοπεία στην Αλεξανδρούπολη: Ποια ήταν «παραγγελία» του «στρατολογητή»
- Τέμπη: Κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για νέα Προανακριτική
- Μαξίμου: Επιτάχυνση για την καθημερινότητα και μεταρρυθμίσεις
- Φασιστο-τραμπούκοι στη Νομική: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τους 8 δράστες