Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διδακτορικός φοιτητής που τραυματίστηκε κατά την άγρια καταδρομική επίθεση ήταν συνεργάτης του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, με τις Αρχές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο οι άγνωστοι επιτιθέμενοι να τον στοχοποίησαν λόγω της σύνδεσής του με τον επιστημονικό φορέα που συνεργάζεται με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για αντίστοιχες ενέργειες ή για μέλη φοιτητικής παράταξης που θέλησαν να διακόψουν με βίαιο τρόπο την εκδήλωση που διοργάνωνε η ΔΑΠ.
Οι αστυνομικοί έχουν λάβει κατάθεση από τον τραυματία φοιτητή που ποδοπατήθηκε και δέχτηκε βίαια χτυπήματα από την ομάδα των αγνώστων, ενώ παράλληλα έχουν συγκεντρώσει μαρτυρίες από τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, σε μια προσπάθεια να εξακριβώσουν το προφίλ και την ταυτότητα των δραστών. Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, στον χώρο βρίσκονταν οι καθηγητές Κώστας Γρίβας, Ιωάννης Μάζης και Γιώργος Φίλης.
«Τον χτυπούσαν σε όλα τα σημεία του σώματός του και κυρίως στο κεφάλι, δέχθηκε πολλαπλά και βίαια χτυπήματα και με τα κράνη και με τους λοστούς στο πρόσωπό του», περιγράφει φοιτητής που είδε την επίθεση να εκτυλίσσεται μπροστά του το βράδυ της Τετάρτης. Οι οκτώ δράστες εισέβαλαν στο κτίριο της Νομικής στις 19:45 και κινήθηκαν προς τον πρώτο όροφο, όπου ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση με τίτλο «Ημέρες Καριέρας», την οποία διοργάνωσε η ΔΑΠ του Τμήματος Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών. Αφού μπήκαν στον χώρο και διέκοψαν τους ομιλητές, άδειασαν πυροσβεστήρες τους οποίους κρατούσαν στα χέρια τους και αμέσως κινήθηκαν προς τους περίπου 50 φοιτητές που βρίσκονταν στην αίθουσα με επιθετικές διαθέσεις. «Ανοιξαν τον πυροσβεστήρα, πέταξαν μία σκόνη και αμέσως η ατμόσφαιρα στην αίθουσα ήταν αποπνικτική», περιγράφει η φοιτήτρια που διοργάνωσε την εκδήλωση.
Ακολούθησαν τα βίαια χτυπήματα στον φοιτητή, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, μπήκε μπροστά από τους επιτιθέμενους για να τους απωθήσει και δέχτηκε χτυπήματα στο κεφάλι ακόμα και από πυροσβεστήρα. Σύμφωνα με άλλες αναφορές από παρευρισκόμενους στην Αστυνομία, οι κρανοφόροι δράστες φαίνεται να κινήθηκαν στοχευμένα προς τον συγκεκριμένο φοιτητή. Ο τραυματίας διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου υποβλήθηκε και σε αξονική τομογραφία. Του έγιναν ράμματα στο κεφάλι και πήρε εξιτήριο.
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
«Τους αξίζει σύλληψη και αυτό θα γίνει. Η αστυνομία πρέπει να εξιχνιάσει την υπόθεση, γιατί υπάρχει ένα τραυματίας φοιτητής», ανέφερε (στο OPEN) o υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τα γεγονότα στη Νομική, προσθέτοντας: «Να ληφθούν μέτρα από τα πανεπιστήμια, για να αποτρέπονται τέτοια φαινόμενα. Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει σε μια σχολή χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος είναι. Εχουμε ψηφίσει νόμο του 2021 και δεν έχει εφαρμοστεί με ευθύνη αυτών που διοικούν τα πανεπιστήμια. Εχουμε σε ορισμένα πανεπιστήμια συνελεύσεις άσχετων που δεν πρέπει να γίνονται σε αμφιθέατρα».
Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ «ΙΑΝΟ»
Δύο ημέρες πριν από την επίθεση στη Νομική, μία ακόμα εισβολή σε εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας είχε προκαλέσει την κινητοποίηση της Αστυνομίας. Το περιστατικό είχε εκτυλιχθεί κατά τη διάρκεια συζήτησης στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» με θέμα «Η πολιτική τυμβωρυχία των Τεμπών», με κεντρικό ομιλητή τον πολιτικό αναλυτή και συγγραφέα, Γιώργο Καραμπελιά. Ομάδα ατόμων μπήκε στον χώρο και ήρθε στα χέρια με παρευρισκόμενους, αφού πρώτα είχε λεκτική αντιπαράθεση με τον Γιώργο Καραμπελιά. Αφού απομακρύνθηκαν οι διαδηλωτές από τον χώρο, στο σημείο κλήθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ για περιφρούρηση.
Νομική: Ανάμεσα στον κόσμο και έγκυος φοιτήτρια
Για στοχευμένη, οργανωμένη επίθεση μίλησε ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης: «Εμάς μας στόχευσαν με τον πυροσβεστήρα, μας ψέκασαν, μπήκαν στην αίθουσα, ψέκασαν τις πίσω σειρές – το 90% του κοινού ήταν νεαρές φοιτήτριες- άρχισαν να απειλούν θα πεθάνετε. Μέσα είχαμε έγκυο φοιτήτρια που την προλάβαμε στο τσακ να μη λιποθυμήσει».
Oσον αφορά τον τραυματισμό του φοιτητή, είπε: «Για να υποστηρίξει τις συμφοιτήτριες ο διδακτορικός φοιτητής τούς έσπρωξε για να τους διώξει. Αυτοί τον χτυπούσαν με κράνη, κλομπ πτυσσόμενα». Οπως τόνισε, «η καταδρομική δράση απαιτεί οργάνωση, τα ρούχα τους, ο εξοπλισμός τους, όλα αυτά απαιτούν οργάνωση», προσθέτοντας: «Λυπάμαι σαν δάσκαλος και πατέρας γι’ αυτά τα παιδιά».
«Δεν έχω δει ξανά τόση βία στο πανεπιστήμιο». Με αυτήν τη φράση ο καθηγητής Γιάννης Σαριδάκης επιχείρησε να περιγράψει την εγκληματική εισβολή και επίθεση των κουκουλοφόρων στην εκδήλωση της Νομικής. «Ηταν πολύ απότομη και καταδρομική. Επιτέθηκαν πρώτα σε εμάς και προσπάθησαν να μπουν μέσα στην αίθουσα που ήταν κυρίως φοιτήτριες. Ενας υποψήφιος διδάκτορας προσπάθησε να τους εμποδίσει και τον χτύπησαν», ανέφερε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».
Για δολοφονική διάθεση των εισβολέων έκανε λόγο με ανάρτησή του ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας, τονίζοντας ότι ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του έχουν στοχοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από λογαριασμούς ναζιστικής ιδεολογίας.
«Η χθεσινή παρακρατική επίθεση εναντίον μας στη Νομική έγινε σε μια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που βρίσκονταν στην αίθουσα ήταν νεαρές κοπέλες, μία εκ των οποίων ήταν έγκυος και υπέστη σοκ. Ο τραυματίας διδακτορικός φοιτητής μας χτυπήθηκε με δολοφονική διάθεση. Κυριολεκτικά ποδοπατήθηκε και θα μπορούσε να έχει υποστεί σοβαρά εσωτερικά τραύματα. Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι άνανδροι και τι πρεσβεύουν πολιτικά. Δεν ξέρω αν είναι “αντιεξουσιαστές” ή κάτι σχετικό. (…) Ωστόσο, αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι εδώ και καιρό και εγώ και όλοι, μα όλοι, οι καθηγητές που συμμετείχαμε στη χθεσινή εκδήλωση έχουμε στοχοποιηθεί, απειληθεί και καθυβριστεί από ένα πολυπλόκαμο ψηφιακό παρακράτος στα ΜΚΔ, στο οποίο εξέχοντα ρόλο παίζουν συγκεκριμένοι λογαριασμοί, ναζιστικής ιδεολογίας. Ξεκάθαρης και δηλωμένης. Οχι εθνικιστικής, όχι “ακροδεξιάς”. Ναζιστικής. Λογαριασμοί που καθυβρίζουν τον Ιωάννη Μεταξά επειδή αντιστάθηκε στην ιταλική εισβολή, που θεωρούν τον Χίτλερ προστάτη της Ευρώπης».
Την απόλυτη καταδίκη του εξέφρασε το υπουργείο Παιδείας. «Τέτοιες χυδαίες ενέργειες βίας και εκφοβισμού παραπέμπουν μονάχα σε φασιστικές πρακτικές και δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, καθώς προσβάλλουν βάναυσα την ακαδημαϊκή ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ατόμου».
Σε ανάρτησή της η ΔΑΠ Νομικής χαρακτηρίζει την επίθεση ως «μια μαύρη σελίδα για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο», που αποδεικνύει πως «ο φανατισμός κάποιων μειοψηφιών δεν διστάζει να στραφεί ακόμη και κατά της σωματικής ακεραιότητας όσων διαφωνούν μαζί τους. (…) Δεν πρόκειται να μας φιμώσουν. Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν σιωπούμε, δεν κάνουμε πίσω».