Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης
Η αδιαμφισβήτητη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις, μεταξύ των οποίων και η τελευταία της εταιρίας MRB για το STAR, η οποία καταγράφει διαφορά υπέρ της Ν.Δ. άνω των 10 μονάδων στην πρόθεση ψήφου, που με την αναγωγή φθάνει σχεδόν τις 12 μονάδες.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πρωτοφανές για τη μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία της χώρας ότι δύο και πλέον χρόνια μετά τις εθνικές εκλογές η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει τόσο μεγάλη απόσταση από την αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρωθυπουργός συνεχίζει να απολαύει τόσο μεγάλης εμπιστοσύνης. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο.
ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι σημαντικοί αστερίσκοι. Διαβάζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπικών ευρημάτων διαπιστώνουμε ότι αποτυπώνουν αυτό που είναι ορατό εδώ και κάποιο καιρό στην κοινή γνώμη. Οτι δηλαδή συγκεκριμένα γεγονότα έχουν θολώσει την εικόνα της κυβέρνησης και προκάλεσαν «γρατζουνιές», κατά την έκφραση του Στ. Πέτσα, όπως, για παράδειγμα, οι αρνητικές επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού στις μεγάλες πυρκαγιές ή ακόμα και ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, με τον οποίο χάθηκαν, αντί να κερδηθούν, οι εντυπώσεις. Ακόμα και την αντιμετώπιση της πανδημίας οι περισσότεροι πολίτες την αξιολογούν πλέον αρνητικά.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ότι μόλις ένας στους τέσσερις πολίτες (25,1%) δηλώνει ότι ο ανασχηματισμός κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 50% και μάλιστα ένας στους τρεις ψηφοφόρους της Ν.Δ. θεωρεί ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση.
ΣΧΕΤΙΚΑ με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το 30,4% τα κρίνει θετικά, ενώ το 58,4% αρνητικά. Μόλις το 24,3% αναφέρει ότι υπάρχει κάποιο μέτρο που το αφορά, ενώ το 51% δηλώνει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό δεν το αγγίζουν. Είναι δηλαδή σαφές ότι τα μέτρα δεν έχουν ακόμη αφομοιωθεί από τους πολίτες και δεν έχουν γίνει ορατά στην καθημερινότητά τους. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, θετικά αξιολογεί την κυβερνητική διαχείριση το 39,9% των ερωτηθέντων και αρνητικά το 54%.
Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ πολιτικού αντιπάλου δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά, αντιθέτως, τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν την κυβέρνηση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr