Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΕΙΚΟΣΙ ΜΗΝΕΣ πριν από τη λήξη της τετραετίας οι στόχοι αυτοί έχουν επιτευχθεί αν και το περιβάλλον ήταν δυσμενές λόγω της έκρηξης του κορονοϊού που ανέτρεψε τα πάντα στην οικονομία και την καθημερινότητα. Η κυβέρνηση προνόησε εν μέσω πανδημίας να συνεχίσει την αποκλιμάκωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για φυσικά πρόσωπα και εταιρίες αξιοποιώντας το «παράθυρο ευκαιρίας» που άνοιξε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση για δημοσιονομική χαλάρωση ώστε να μην καταρρεύσουν οι οικονομίες από το βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας. Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την εικόνα αξιοπιστίας που απέκτησε η χώρα στις αγορές, είχε ως αποτέλεσμα, πρώτον, το δημόσιο να δανείζεται φθηνά για να μπορέσει να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις την περίοδο της καραντίνας και, δεύτερον, να δημιουργηθούν οι συνθήκες ταχείας ανάκαμψης.
ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ σημαντικά αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση ή και νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Οι μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους προχώρησαν σημαντικά «ξεκλειδώνοντας» εμβληματικές επενδύσεις, όπως συνέβη με την περίπτωση του Ελληνικού ή προσελκύοντας νέα κεφάλαια στην ενέργεια, τον τουρισμό και τον κλάδο των τροφίμων. Τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν με ρυθμούς ταχύτερους ακόμη και από τα πιο αισιόδοξα σενάρια του Μαξίμου, ενώ οι τράπεζες προχώρησαν σε ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την αγορά εν όψει και της ενεργοποίησης των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΞΗΓΟΥΝ πώς η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη και οι διεθνείς οίκοι να εκτιμούν ότι φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 8,5% καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες του 2020.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να αποτελούν το περιεχόμενο της προεκλογικής καμπάνιας της Νέας Δημοκρατίας, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Δεν ανησυχεί για τυχόν επαναφορά του αυστηρού πλαισίου που είχε το Σύμφωνο Σταθερότητας προ πανδημίας, θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει και θα έχει πλεονάσματα από το 2023, αλλά μέσω της ανάπτυξης και όχι της υπερφορολόγησης, όπως συνέβη επί Τσίπρα.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΙ κανόνες θα διαμορφωθούν σε έναν χρόνο από τώρα και αφού πρώτα θα έχουν μεσολαβήσει οι εκλογές όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στη Γαλλία. Το Σύμφωνο Σταθερότητας, όπως το ξέραμε, δύσκολα θα το ξαναδούμε, οι κανόνες θα είναι πιο ελαστικοί στη νέα εποχή της ευρωζώνης. Για αυτό και ο δρόμος μέχρι τις κάλπες θα είναι μακρύς, πέραν του 2022.
Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr