Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι ακατάλληλος για τη θέση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, πρώτο σαφές δείγμα ότι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν επιτυχημένη.
Κάθε εμπόδιο για καλό, λένε, και το πρώτο που μπορεί να ισχυριστεί κάποιος μετά την τοποθέτηση του Κύπριου πρώην επιτρόπου στο νεοσύστατο υπουργείο είναι ότι ο κ. Στυλιανίδης διαθέτει όλα τα προσόντα για να εκτελέσει με άριστο τρόπο τα καθήκοντα που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός.
Το λάθος που έγινε με την επιλογή του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, το οποίο ακολουθήθηκε από μια σειρά λαθών, όπως συνήθως συμβαίνει, οδήγησε τον κύριο Μητσοτάκη σε μια υπερβατική επιλογή. Ελάχιστοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι ένας Κύπριος πολιτικός θα ερχόταν στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, περίπου ως μεταγραφή. Και ας σκούζουν ορισμένοι που τάχα νοιάζονται και για τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων ότι ο Ελληνοκύπριος Χρήστος Στυλιανίδης είναι ένας παρείσακτος.
Οι πιο προσεκτικοί πρόσεξαν ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε σε διεθνές μέσο ενημέρωσης είχε πει πως ο ίδιος θα πρέπει να λειτουργεί ως μάνατζερ και ως ηγέτης. Μετά το λάθος Αποστολάκη ο πρωθυπουργός λειτούργησε ως μάνατζερ απέναντι σε ένα πρόβλημα. Εβαλε σε ένα «κουτάκι» τη θέση και τα προσόντα που πρέπει να έχει ο νέος υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και αναζήτησε τον καλύτερο χωρίς να εξετάζει εάν ήταν Σημιτικός ή Παπανδρεϊκός, εάν ήταν φίλος ή είχε τσακωθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και -πολύ περισσότερο- εάν ήταν «ξένος», χαρακτηρισμός προσβλητικός για έναν Ελληνοκύπριο.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η ντρίπλα Μητσοτάκη έφερε σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας, που μίλησε για αποστάτες και εξαγορές όταν ανακοινώθηκε το όνομα του κ. Αποστολάκη, ακύρωσε μια συναινετική λύση από την οποία θα ήταν και ο ίδιος κερδισμένος. Γιατί η θετική του γνώμη θα αναγνωριζόταν από ένα κοινό που είναι ευρύτερο του στενού κομματικού του ακροατηρίου, αυτό δηλαδή που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγοντας και στελέχη που δεν ανήκουν στην κεντροδεξιά παράταξη. Κανείς δεν παραπονιέται γιατί ο Πιερρακάκης δεν ήταν μέλος στην ΟΝΝΕΔ στα νιάτα του, όπως επίσης κανείς δεν σήκωσε παντιέρα που αποχώρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Αυτό που μετρά είναι οι υπουργοί να κάνουν τη δουλειά για την οποία έχουν επιλεγεί.
Εάν σε ένα χρόνο από τώρα ο κύριος Στυλιανίδης καταφέρει να δημιουργήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία και μαζί με τον νέο υφυπουργό του κ. Ευάγγελο Τουρνά η Πυροσβεστική Υπηρεσία λειτουργήσει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τότε καμία ταμπέλα δεν θα μείνει στο πρόσωπο του νέου υπουργού.
Και επειδή, όπως είπαμε, κάθε εμπόδιο για καλό και όλοι μαθαίνουν από τα λάθη τους, ιδίως όσοι εκ της θέσης τους πρέπει να λειτουργούν και ως μάνατζερ και ως ηγέτες, η επιλογή του κ. Στυλιανίδη είναι εύστοχη.
Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr