Γράφει η Αλίκη Κοτζιά
Οι Αγώνες για τους αθλητές με ειδικές κινητικές, οπτικές ή άλλες ανάγκες ολοκληρώθηκαν χθες με σωρεία μεταλλίων – και η χώρα μας έδωσε ηχηρό «παρών», καθώς κατέλαβε την 51η θέση στη γενική κατάταξη των χωρών, με συνολικά 11 μετάλλια!
«Είμαστε εδώ… εμείς, η κοινότητα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες», δήλωσαν εν χορώ αρκετοί ολυμπιονίκες αθλητές των Παραολυμπιακών του Τόκιο σε ειδικό αφιέρωμα του BBC: οι πρωταγωνιστές του στίβου, Λισμπέλι Βέρα Αντράντε από τη Βενεζουέλα, ο Ντάντο Μαλάγκου από τη Νότια Αφρική και αρκετοί άλλοι, που έλαμψαν στο Τόκιο. Ανθρωποι τολμηροί που δεν το έβαλαν κάτω παρά τις σοβαρότατες αναπηρίες τους, και σήμερα κρατούν τα πολλά μετάλλια που κέρδισαν.
Ισως αυτοί οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί του 2020, που έγιναν με καθυστέρηση ενός χρόνου και με πολλά προβλήματα λόγω πανδημίας της νόσου Covid, να μείνουν στην Ιστορία. Ολα αυτά τα εμπόδια προσθέτουν ακόμη μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην προσπάθεια των αθλητών των Παραολυμπιακών που κατάφεραν να φθάσουν στην Ιαπωνία, με αντίξοες συνθήκες, και να αγωνιστούν.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θεωρούνται πια το δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως μετά τους Ολυμπιακούς. Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ της Αγγλίας – η διοργάνωση ήταν για αθλητές με αμαξίδιο.
Ομως, οι πρώτοι Αγώνες ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με ειδικές ανάγκες διοργανώθηκαν το 1960 στη Ρώμη, μετά τους Ολυμπιακούς, κι αυτοί θεωρούνται οι πρώτοι Παραολυμπιακοί, καθώς περιλάμβαναν πολλά αθλήματα και συμμετέχοντες από 23 χώρες.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr