Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οσοι υποστήριζαν ότι κακώς γίνονταν οι εκκενώσεις χωριών ας αναλογισθούν τι ακριβώς θα συνέβαινε εάν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και τα γυναικόπαιδα που βρήκαν καταφύγιο στα σκάφη της ακτοπλοΐας παρέμεναν στα σπίτια τους. Τώρα θα μιλούσαμε για άλλης κλίμακας τραγωδίες και θα αναζητούνταν, ορθώς, οι ευθύνες για τις ζωές που θα είχαν χαθεί. Το «112» λειτούργησε υποδειγματικά, οι ανθρώπινες ζωές αποτελούν τη μέγιστη προτεραιότητα και κάθε άλλη υπόδειξη δεν έχει σχέση με την κοινή λογική αλλά και τον ανθρωπισμό.
Ας περάσουμε τώρα στα υπόλοιπα. Η Βόρεια Εύβοια καιγόταν επί επτά ημέρες, πάνω από 600.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων κάηκαν ενώ εκατοντάδες σπίτια και εγκαταστάσεις καταστράφηκαν. Αυτό σημαίνει ότι απέτυχε η επιχείρηση κατάσβεσης ενώ δεν υπήρξε αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης. Οσοι βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην περιοχή έβλεπαν την προσπάθεια των κατοίκων να στήσουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα αντιπυρικές ζώνες στα ορεινά και ημιορεινά χωριά. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και εβδομάδες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι με τη φωτιά να τρέχει πίσω από τους εκσκαφείς. Είναι σαφές ότι εάν υπήρχε σοβαρός αντιπυρικός σχεδιασμός οι φλόγες δεν θα διέτρεχαν το νησί από τη μία πλευρά στην άλλη 2-3 φορές. Ευθύνες υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα, όμως η βασικότερη προέρχεται από το γεγονός ότι για να κλαδευτεί έστω και ένα δέντρο πρέπει να ομονοήσουν καμιά 15αριά φορείς. Οι άδειες από τα δασαρχεία δίδονται μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, εάν δεν αλλάξει η νομοθεσία τα δάση θα καίγονται στο όνομα της προστασίας τους.
Αξιωματικός του ελληνικού στρατού που υπηρετεί σε νησί του Αιγαίου μάς έλεγε ότι όταν κλήθηκε σε μία περίπτωση πυρκαγιάς να χαράξει αντιπυρική ζώνη με τα μηχανήματα της μονάδας του ήρθε αντιμέτωπος με δασικούς υπαλλήλους που οπλοφορούσαν και τον απειλούσαν να μην κάνει το παραμικρό στο δάσος. Ετσι δεν μπορεί να προστατευθεί ούτε δέντρο. Οι αντιπυρικές ζώνες και συνολικά ο σχεδιασμός για τη θωράκιση του δασικού μας πλούτου απαιτούν καθαρές διαδικασίες και επαρκή χρηματοδότηση. Η πρόληψη είναι πάντα φθηνότερη και κυρίως αποτελεσματικότερη της καταστολής.
Μένει ώσπου να φύγει…
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κατάσβεσης των πυρκαγιών της Εύβοιας η καθυστέρηση που σημειώθηκε στις πρώτες ώρες της εκδήλωσης της φωτιάς στη Λίμνη ήταν μοιραία. Η πολυδιάσπαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, λόγω των ταυτόχρονων πυρκαγιών σε Αττική και Ηλεία, είχε ως συνέπεια το πύρινο μέτωπο της Εύβοιας να ξεφύγει προς την πλευρά του Αιγαίου, καθιστώντας αδύνατη την κατάσβεση.
Οταν ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα, το πρωί του Σαββάτου, η ζημιά είχε γίνει, ο έλεγχος της πυρκαγιάς ήταν αδύνατος, λόγω του τεράστιου μήκους των μετώπων. Η Βόρεια Εύβοια ήταν και παραμένει πανέμορφη. Εδωσε ένα σκληρό μάθημα σε όλους: η έλλειψη σχεδιασμού για την πρόληψη των πυρκαγιών πληρώνεται ακριβά. Με πάνω από 500.000 καμένα στρέμματα και μία τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή στην καρδιά της Ελλάδας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr