Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΟΛΑ αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον πλανήτη.
ΟΙ εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι εφιαλτικές. Οσα προέβλεπαν τα κλιματολογικά μοντέλα πως θα αρχίσουν να εξελίσσονται από το 2040 φαίνεται πως συμβαίνουν τώρα.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης, είναι αποκαλυπτικός: «Η υπερθέρμανση του πλανήτη, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, δηλαδή η παγίδευση της ηλιακής ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα σε ένα εναέριο κλοιό που δημιουργείται από εκπομπές καυσαερίων, έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει το κλίμα της Γης. Οπως βλέπουμε από την έκπληξη με την οποία η παγκόσμια κοινότητα αντιμετώπισε τα φαινόμενα, η ανθρωπότητα δεν ήταν προετοιμασμένη. Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος είναι να καταλάβει κανείς ότι υπάρχει πρόβλημα. Φοβούμαι ότι, παγκόσμια, δεν έχουμε σαν ανθρωπότητα κατανοήσει πόσο άμεσο είναι το πρόβλημα της υπερθέρμανσης».
Ο καθηγητής έχει απόλυτο δίκιο. Δεν αρκεί να δηλώνουμε όλοι σοκαρισμένοι από όσα συμβαίνουν και να συνεχίσουμε να ζούμε χωρίς να αλλάζουμε τίποτα στην καθημερινότητά μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κατανόηση του προβλήματος. Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες προειδοποιούσαν. Χτυπούσαν καμπανάκια. Δυστυχώς, όμως, δεν τους ακούγαμε.
ΜΕΧΡΙ πριν από λίγα χρόνια η προστασία του περιβάλλοντος ακουγόταν σαν πολυτέλεια, σαν κάτι γραφικό, σαν κάτι ενοχλητικό.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Ο σωστός όρος για να περιγραφεί πλέον η κατάσταση δεν είναι η «κλιματική αλλαγή», αλλά η «κλιματική κρίση». Αυτή την κρίση βιώνουμε.
ΚΑΙ το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι αν και τι προλαβαίνουμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.
Η Ευρώπη, έστω και αργά, δείχνει να ξυπνάει από το λήθαργο. Ο στόχος πλέον είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να υπάρξει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
ΑΡΚΕΙ αυτό; Κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Είναι δεδομένο πως πέρα από τις πολιτικές αποφάσεις πρέπει να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας. Από την κατανάλωση ενέργειας και τη διαχείριση των απορριμμάτων έως τη μόλυνση του αέρα και των θαλασσών.
ΑΝ δεν αλλάξουμε, αν συνεχίσουμε να ανεχόμαστε την καταστροφή του περιβάλλοντος, τότε όχι μόνο δεν θα πρέπει να εκπλησσόμαστε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε, αλλά είναι βέβαιο πως θα παραδώσουμε μια εφιαλτική πραγματικότητα στα παιδιά μας.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr