Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Πολλές φορές μέχρι σήμερα η Εκκλησία έχει δηλώσει επισήμως την υποστήριξή της στην επιστήμη και τη συστράτευσή της με την Πολιτεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως αυτή τη φορά υπάρχει μια σημαντική διαφορά: η ενημέρωση του κόσμου με απλό και κατανοητό λόγο, υπό τη μορφή 12 συνηθισμένων ερωτήσεων και ισάριθμων απαντήσεων.
Μπορούν να ελέγξουν την προσωπικότητά μου μέσα από το εμβόλιο; Τα εμβόλια περιέχουν μικροτσίπ; Επηρεάζουν την τεκνοποίηση; Θα χρειαστώ τρίτη ή και τέταρτη δόση; Είναι τα συγκεκριμένα εμβόλια σε πειραματικό στάδιο; Πώς βγήκαν τόσο γρήγορα; Ο εμβολιασμένος θα έχει θανατηφόρες παρενέργειες τα επόμενα χρόνια; Υπάρχει θεραπεία με αντισώματα και γιατί δεν τη χρησιμοποιούν; Περιέχουν εμβρυϊκά κύτταρα; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που ακούμε πολύ συχνά από τους σκεπτικιστές των εμβολίων, συνήθως βέβαια ως ρητορικές. Ομως, όλες έχουν τις απαντήσεις τους:
– Οχι, το εμβόλιο δεν επιδρά στην προσωπικότητα του εμβολιαζόμενου ατόμου.
– Οχι, τα εμβόλια έναντι της Covid-19 δεν περιέχουν μικροτσίπ, όπως ισχυρίζονται εξωπραγματικές θεωρίες.
– Τα εμβόλια δοκιμάζονται πριν πάρουν την άδεια κυκλοφορίας σε χιλιάδες εθελοντές, και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 3.510.000.000 δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο.
– Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα χρειαστούν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου, επειδή ακόμη μαθαίνουμε πόσο διαρκεί η ανοσία.
– Μέχρι σήμερα, σχεδόν όλοι όσοι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι.
– Κανένα από τα εμβόλια Covid-19 που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας δεν περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
– Δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής για τη χρήση των εμβολίων, τα οποία σώζουν ζωές.
– Δεν υπάρχει κίνδυνος για την τεκνοποίηση από τον εμβολιασμό.
Αν νομίζουμε ότι τέτοιου είδους απορίες έχουν μόνο οι πιστοί και οι άνθρωποι μιας κάποιας ηλικίας, τότε πλανόμαστε πλάνη οικτρά. Γι’ αυτό και είναι απολύτως απαραίτητο ανάλογες εκστρατείες αυτής της μορφής να επεκταθούν.
Αντίστοιχοι 12λογοι μπορούν να διαμορφωθούν αναλόγως από άλλους φορείς, χωρίς να συνδέονται κατ’ ανάγκην με θέματα θρησκευτικής πίστης.
Δώδεκα ερωτήσεις και δώδεκα απαντήσεις που θα μπορούσαν να διανέμονται σε πανεπιστήμια, καφενεία, στάσεις λεωφορείων, γήπεδα, σούπερ μάρκετ, παραλίες. Οπουδήποτε υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να γνωρίζουν αλλά ντρέπονται ή διστάζουν να ρωτήσουν.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr