Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στο πρώτο τρίμηνο του 2021, τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 5,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκαν σε 30,17 δισεκατομμύρια ευρώ από 28,71 δισ. του 2020.
Η καραντίνα μείωσε την καταναλωτική δαπάνη των πολιτών κατά 7,4%, ωστόσο το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, έφτασε στο 9,8% κατά το 1ο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με τον αρνητικό δείκτη -2,4% που ήταν στο 1ο τρίμηνο του 2020.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει διαθέσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ για την τόνωση της αγοράς και των νοικοκυριών, το ποσό ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υψηλότερο συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω πανδημίας οι καταθέσεις μόνο στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου αυξήθηκαν κατά 14 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η βοήθεια ήταν μεγάλη και επιβάρυνε τα δημόσια οικονομικά. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ιστορία της, τα ποσά που άντλησε από τις αγορές πρέπει κάποτε να πληρωθούν, επομένως είναι αναγκαία και η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και η δημοσιονομική εξισορρόπηση. Οι χώρες του Βορρά με πρώτη τη Γερμανία ήδη έχουν αρχίσει τις προειδοποιητικές τους βολές για περιορισμό δαπανών και επιστροφή στους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.
Τα χρήματα που έδωσε το κράτος τους τελευταίους 18 μήνες ήταν πολλά και δεν πρέπει να «χαθούν» επειδή ένα τμήμα του πληθυσμού αρνείται να εμβολιασθεί. Το ερώτημα που πλανάται στην αγορά για το «εάν και πότε θα ξανακλείσουμε» βρίσκει απάντηση μόνο στα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης. Εάν τις επόμενες εβδομάδες σημειωθεί πρόοδος στο ρυθμό εμβολιασμών, όπως συνέβη στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, όπου οι πολίτες για να προστατεύσουν την τουριστική βιομηχανία και κατ’ επέκταση τις θέσεις εργασίας τους έσπευσαν να εμβολιασθούν, τότε η κατάσταση και στην οικονομία μας θα είναι καλύτερη.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος συγκρίνοντας το δεύτερο κύμα με το τωρινό είναι συντριπτικά υπέρ της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Με παρόμοια στατιστικά κυκλοφορίας του ιού και κρουσμάτων στην κοινότητα τώρα έχουμε 70% λιγότερες ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους, χάρη στους μαζικούς εμβολιασμούς.
Δισταγμοί ή καθυστερήσεις στο θέμα των εμβολίων δεν επιτρέπονται πλέον. Η αγορά δεν πρόκειται να ξανακλείσει για χάρη κάποιων φανατισμένων που διακινούν θεωρίες συνωμοσίας ή άλλων αδιάφορων πολιτών, που δεν αντιλαμβάνονται ότι ο εμβολιασμός είναι πράξη αλληλεγγύης στο κοινωνικό σύνολο.
Είναι σαφές ότι η Πολιτεία θα θέσει εντός του φθινοπώρου αυστηρότερους κανόνες προκειμένου να προστατέψει τη δημόσια υγεία από νέες αναζωπυρώσεις. Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, όμως ένας κατ’ επιλογήν ανεμβολίαστος δεν μπορεί να έχει την απαίτηση να εισέρχεται σε κλειστούς χώρους σαν να μην υπάρχει πανδημία και μάλιστα με μεταλλάξεις υψηλής μεταδοτικότητας. Είναι ζήτημα υγείας και -γιατί όχι και- οικονομίας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr