Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σε αυτό το δραματικό 18μηνο με τις πολύμηνες καραντίνες και τα σχεδόν 13.000 θύματα η κυβέρνηση διατήρησε τις δυνάμεις της στο 36,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στο 23,8% από 24,5%. Η αντιπολίτευση του κορονοϊού, που υιοθέτησε η Κουμουνδούρου αντιδρώντας σε κάθε μέτρο υγειονομικού ή οικονομικού χαρακτήρα, δεν απέδωσε καρπούς, η διαφορά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, αν και μειωμένη σε σχέση με τις 15 μονάδες του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν ακόμη το δεύτερο κύμα του ιού δεν είχε ξεσπάσει πλήρως.
Στην ίδια έρευνα υπάρχει και ένα ερώτημα που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, ιδίως για την κυβέρνηση: «Εάν σας δινόταν η ευκαιρία να φύγετε από τη χώρα, θα το κάνατε;». Ενας στους τρεις πολίτες (35,7%) απάντησε θετικά, ενώ το 15% των ερωτηθέντων εμφανίζεται απολύτως βέβαιο ότι θα έφευγε από την Ελλάδα εάν ήταν εφικτό. Το ποσοστό είναι μεγάλο και εξηγείται από το γεγονός ότι το βασικό αίτημα της κοινωνίας για τα επόμενα 4 χρόνια είναι να «νιώσει ασφάλεια για το μέλλον». Ολοι αντιλαμβάνονται πως αργά ή γρήγορα η πανδημία θα τελειώσει και η χώρα θα πρέπει να έχει ένα συγκροτημένο πλάνο για το αύριο.
Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, το κρίσιμο ζήτημα που αναδεικνύεται από την έρευνα είναι η ανάπτυξη, ενώ η επιχειρηματικότητα προβάλλει ως μία επιλογή για την επόμενη ημέρα.
Εκεί θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Αντιμετωπίζει τώρα τις αβεβαιότητες και δυσκολίες του τέταρτου κύματος, όμως οι εμβολιασμοί προχωρούν και μέχρι τον Σεπτέμβριο η εικόνα θα είναι καλύτερη σε ό,τι αφορά τη γενική ανοσία. Στην οικονομία θα πέσει το βάρος για να επιτευχθεί ισχυρή ανάπτυξη. Προκλήσεις όπως η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που αναμένεται να προσθέσει στο ΑΕΠ ανάπτυξη 2% ετησίως, και οι μεταρρυθμίσεις σε Παιδεία, με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, και Δημόσια Διοίκηση θα κρίνουν και τις πολιτικές ισορροπίες.
Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το είδος της αντιπολίτευσης που ασκεί δεν κερδίζει έδαφος στην κομματική σκακιέρα, ούτε πείθει τους πολίτες. Στην έρευνα της MRΒ και στο ερώτημα τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, το 62,6% των ερωτηθέντων εκτίμησαν ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, και μόνο το 31,9% καλύτερα. Αντίστοιχα, στο ερώτημα για το εάν κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, το 65% απάντησε αρνητικά και μόνο το 30,6% καταφατικά.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Αντίστοιχα ήταν και τα ευρήματα της Pulse για τον Σκάι, όπου σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι συντριπτική.
Ο ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ
Οι δηλώσεις του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου για την ανάγκη της Εκκλησίας να συμμετάσχει με όλες τις δυνάμεις για τον εμβολιασμό των πολιτών ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των καιρών. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι «η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορονοϊού.
Θα πρέπει να ισχύει σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε μέλος της κοινωνίας, εάν θέλει να μη διασπείρει το θάνατο και την καταστροφή, πρέπει να εμβολιαστεί».
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας σημείωσε ότι «το ατομικό δικαίωμα καταξιώνεται όταν εγώ σέβομαι τον άλλον άνθρωπο και όταν δεν γίνομαι αφορμή να πεθάνει ο άλλος ο άνθρωπος. Πρέπει να εμβολιαστούμε για να σπάσουμε την αλυσίδα του θανάτου που μπορεί να υπάρχει», ενώ για τη στάση της Εκκλησίας τόνισε ότι η πλειονότητα των μητροπολιτών στηρίζει την προσπάθεια του εμβολιασμού. Φωτισμένα τα λόγια του, ο κορονοϊός δεν απειλεί την πίστη αλλά τους πιστούς.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr