Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Η αγγελία που διαβάσατε είναι απολύτως αληθινή και -όπως ήταν φυσικό- ξεσήκωσε θύελλα στα σαουδαραβικά social media. «Τι είδους ρατσισμός είναι αυτός κατά των δικών μας επιστημόνων; Πώς το επιτρέπει η κυβέρνηση;», ήταν grosso modo η αντίδραση πολλών χρηστών του twitter.
Οταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας υποσχέθηκε πως η αγγελία θα απαγορευτεί και η εταιρία που την ανάρτησε θα υποστεί κυρώσεις, κάποιοι Σαουδάραβες θυμήθηκαν ένα άλλο πρόσφατο κρούσμα, με αποδέκτες εργαζομένους «μόνο από την Ιορδανία». Το φαινόμενο, λοιπόν, δεν είναι καινούργιο.
Μένει ώσπου να φύγει…
Σύμφωνα με το Al Arabiya, οι συνεντεύξεις για τις παχυλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας θα γίνονταν απευθείας στην Ινδία, όπως είθισται στον καιρό της παγκοσμιοποίησης.
Πριν από την κρίση του 2008 οι Σαουδάραβες μπορεί και να το παράβλεπαν, αφού «πετροδολάρια υπήρχαν» με το παραπάνω. Σήμερα όμως το βασίλειο έχει σφίξει το ζωνάρι μειώνοντας μισθούς και δαπάνες, με αποτέλεσμα αποδοχές σαν αυτές που διαβάσατε στην πρώτη παράγραφο να θεωρούνται σκανδαλώδεις.
Μήπως κάτι παρόμοιο δεν κάνει η Γερμανία, αναζητώντας απελπισμένα εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης ανάμεσα στους Σύρους, στους Ιρακινούς και τους Αφγανούς πρόσφυγες; Επικρίνοντας τη συγκεκριμένη τακτική, η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε υστερόβουλη την πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ στην τελευταία της συνέντευξη στο France 2, επιμένοντας ότι πρέπει να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους οι γαλλικές εταιρίες που απασχολούν αλλοδαπούς. Σε αντίθεση βέβαια με τη Σαουδική Αραβία, όπου οι στρατιές των (ειδικευμένων και ανειδίκευτων) Ασιατών δεν ενσωματώνονται στην τοπική κοινωνία λόγω θρησκείας και κουλτούρας, πολλοί «αλλοδαποί» της Γαλλίας μένουν 20 και 30 χρόνια στη χώρα και τα παιδιά τους είναι Γάλλοι πολίτες. Αλλα μέτρα, άλλα σταθμά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου