Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Εντάχθηκαν χιλιάδες περιοχές στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού τιμών, ιδίως σε νησιωτικές περιοχές, ώστε να σταματήσουν οι συναλλαγές μεταξύ εφοριακών και ιδιοκτητών για τον καθορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας.
Περιοχές στη Μύκονο ή σε άλλα κοσμοπολίτικα νησιά επί δεκαετίες παρέμεναν εκτός αντικειμενικών και υποφορολογούνταν σε σχέση με την πραγματική τους αξία σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου.
Επιπλέον οι αντικειμενικές τιμές προσεγγίζουν πλέον τις εμπορικές, κάτι που περιορίζει το αφανές χρήμα που κατά κανόνα συνοδεύει αγοραπωλησίες ακινήτων.
Το σημαντικό είναι να μην επιβαρυνθούν η μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει επισημάνει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2022, που θα υπολογισθεί με τις νέες αξίες, δεν θα είναι αυξημένος για την πλειονότητα των ιδιοκτητών, καθώς στο επόμενο διάστημα θα αναπροσαρμοσθούν οι συντελεστές ώστε να προκύψει ισοδύναμο αποτέλεσμα.
Ηδη ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 22% ενώ προγραμματίζεται περαιτέρω μείωσή του κατά 8% το 2022, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να εξομαλύνει την αγορά ακινήτων χωρίς πρόσθετα βάρη. Η φορολογική δικαιοσύνη ενισχύεται με την προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές ενώ η αύξηση της περιουσίας των ιδιοκτητών ενισχύει την επενδυτική διάσταση στην αγορά ακινήτων.
Το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών για ακίνητα στην Ελλάδα είναι μεγάλο, όχι μόνο για παραθεριστική κατοικία αλλά και για μόνιμη ή εκμετάλλευση των διαμερισμάτων μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να «πειράξουν» τις αντικειμενικές ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, τον μονιμοποίησε και σε αρκετές περιπτώσεις τον ανέβασε.
Το οικονομικό επιτελείο εντάσσει την κτηματαγορά σε ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο. Πιθανή αύξηση φόρων σε μεταβιβάσεις ή τέλη από την αναπροσαρμογή των αξιών μπορεί να εξουδετερωθεί από τη βελτίωση της οικονομίας και την αύξηση των εισοδημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι θεωρεί μοχλό ανάπτυξης τα ακίνητα, για το λόγο αυτό μία από τις πρώτες κινήσεις της ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους ενώ θα προχωρήσει σε κινήσεις για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αντικειμενικών αξιών, που αποτελεί και τον δικαιότερο τρόπο φορολόγησης της περιουσίας.
ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ.
Από την απάντηση της Νέας Δημοκρατίας για τα δάνεια του κόμματος προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα. Επί Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ελήφθη κανένα νέο δάνειο, από το 2016 ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε συμπεριλάβει στο καταστατικό του κόμματος την απαγόρευση λήψης νέων δανείων.
Οι λειτουργικές δαπάνες από 9 εκατομμύρια το 2015 περιορίσθηκαν σε 3,1 εκατ. το 2020, ενώ έχει εκχωρηθεί στις τράπεζες σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης. Ωστόσο ο συνολικός δανεισμός αυξάνεται λόγω των υπέρογκων τόκων που χρεώνονται, καθώς κυμαίνονται από 27,5 έως 38 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Για το λόγο αυτό ο τραπεζικός δανεισμός έχει φτάσει τα 342 εκατομμύρια.
Είναι σαφές ότι εάν δεν υπάρξει μια μείωση των τόκων που χρεώνουν οι τράπεζες δεν είναι εφικτή η μείωση των συνολικών υποχρεώσεων της Ν.Δ., όσο συνετή κι αν είναι η διαχείριση των οικονομικών της. Και το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που βαρύνονται με παλιές οφειλές.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr