Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Η απόφαση του Καΐρου να στείλει κατασκευαστικό εξοπλισμό και μηχανικούς στη Λωρίδα της Γάζας σηματοδοτεί κάτι παραπάνω από τη βούληση του Σίσι να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς επικράτεια της Χαμάς και 2 εκατομμυρίων «εγκιβωτισμένων» Παλαιστινίων.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Ο Σίσι υποσχέθηκε 500 εκατομμύρια δολάρια για να ξαναχτιστούν τα σπίτια και τα κτίρια που ισοπέδωσαν οι ισραηλινές βόμβες. Ομως η παρουσία του «ειρηνικού αιγυπτιακού στρατού» στη Λωρίδα αποτελεί και την καλύτερη εγγύηση για το Ισραήλ ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα κινδυνέψει από ρουκέτες της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ ή άλλων οργανώσεων, σύμφωνα με ακριτομυθίες παλαιστινιακών πηγών στην «Jerusalem Post».
Οι Αιγύπτιοι φέρονται μάλιστα να απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση στον ίδιο τον αρχηγό της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Στον πόλεμο του 1948 ο Αραβικός Σύνδεσμος συγκρότησε μια «Οικουμενική Παλαιστινιακή Κυβέρνηση» της Γάζας, το έδαφος της οποίας βρισκόταν υπό αιγυπτιακό έλεγχο. Οι κάτοικοι της Γάζας έλαβαν διαβατήρια αυτής της ιδιότυπης αραβο-παλαιστινιακής εξουσίας χωρίς να γίνουν ποτέ Αιγύπτιοι πολίτες.
Η κυβέρνηση του Αραβικού Συνδέσμου διαλύθηκε το 1959, αλλά η Αίγυπτος δεν προσάρτησε ποτέ τη Γάζα, χάνοντάς την οριστικά στον πόλεμο του 1967. Οι κινήσεις της δείχνουν τώρα μια τάση να επιστρέψει στην περιοχή, προτού αυτή πέσει στην «τουρκική προστασία». Ηταν αφελές εκ μέρους του Ερντογάν να πιστέψει ότι ο Σίσι θα τον αφήσει να αλωνίζει στο κατώφλι του. Ηδη ο αρχηγός των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Καμέλ, συναντήθηκε μυστικά στη Γάζα με τους υπεύθυνους της Χαμάς και άλλων οργανώσεων, για τη διατήρηση της εκεχειρίας και την ανοικοδόμηση.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr