Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Η ΣΤΗΡΙΞΗ των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας δεν έχει προηγούμενο. Οπως και όλες οι άλλες διευκολύνσεις που δόθηκαν (φορολογικές, δανειακές, ασφαλιστικές, ενοίκιο κ.λπ.). Η κρατική στήριξη στους εργαζομένους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τις επιχειρήσεις ξεπέρασε τα 30 δισ. Κι αμέσως μόλις άρχισε να χαράζει η μετά την πανδημία εποχή η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το νέο «δίχτυ προστασίας» για τα νοικοκυριά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διευθετήσουν τις πάσης φύσεως οφειλές τους (εφορία, Δημόσιο, τράπεζες κ.λπ.), να κουρέψουν τα χρέη τους, αλλά και να προστατεύσουν την α’ κατοικία με τη «2η ευκαιρία». Κι αυτά σε 240 ή 420 δόσεις.
Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας που έχει ζήσει η χώρα. Και μάλιστα οι προσφερόμενες λύσεις έχουν ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα: Είναι βιώσιμες. Ο οφειλέτης μπορεί να εξυπηρετήσει τις δόσεις του, αφού είναι προσαρμοσμένες στα εισοδήματά του. Κι αποφεύγει έτσι να μπει σε ένα νέο φαύλο κύκλο μη ρεαλιστικών ρυθμίσεων, οι οποίες μετά από λίγο καιρό χάνονται.
ΑΥΤΟ το «δίχτυ προστασίας» αφορά την προστασία της α’ κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς και αυτών που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν αδυναμία πληρωμής. Δεν αφήνει χώρο για τους γνωστούς μπαταχτσήδες, οι οποίοι ενώ είχαν χρήματα κρύβονταν πίσω από τις εκάστοτε ημιτελείς ρυθμίσεις, οι οποίες γίνονταν γι’ αυτούς που δεν είχαν χρήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, ξεχνάει: 1. Οτι ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είχε καταργήσει το νόμο Κατσέλη και είχε δημιουργήσει ένα ανεπαρκές πλαίσιο προστασίας μόνο για 6 μήνες, το οποίο αφορούσε μια πολύ περιορισμένη ομάδα δανειοληπτών. 2. Ως εκ της αναποτελεσματικότητας αυτού του πλαισίου γίνονταν πλειστηριασμοί επί των ημερών του. Και μάλιστα ο τέως σύντροφός τους Π. Λαφαζάνης, ο οποίος πρωταγωνιστούσε στις διαμαρτυρίες για τους τότε πλειστηριασμούς, εκτός του πολιτικού προπηλακισμού που δέχθηκε, κινδύνευσε και με ποινικές συνέπειες.
ΚΑΤΑ τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση προστάτευσε απολύτως την α’ κατοικία όσων επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, μέχρι τις 31 Μαρτίου. Και η προστασία αφορούσε όχι μόνο πλειστηριασμούς, αλλά και κάθε άλλο μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης των πιστωτών (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, εξώσεις κ.λπ.). Από 1ης Ιουνίου ισχύει το νέο ενισχυμένο πλαίσιο προστασίας. Στο μεταξύ η κυβέρνηση, παρεμβαίνοντας στις τράπεζες και τα funds προκειμένου να βρεθούν βιώσιμες λύσεις, πέτυχε να ρυθμιστούν 415.225 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια ύψους 22 δισ. με διμερείς διακανονισμούς, μεταξύ οφειλετών και τραπεζών ή εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια, στο διάστημα Ιούλιος 2019-Ιανουάριος 2021.
ΠΕΡΑΝ της ανακούφισης των ευάλωτων νοικοκυριών, το νέο και ρεαλιστικό «δίχτυ προστασίας» που άπλωσε η κυβέρνηση βοηθά και στην καλλιέργεια της κουλτούρας πληρωμών -αφού οι δόσεις μπορούν να εξυπηρετούνται με βάση την πραγματική οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη- αλλά και την πιο εύρυθμη λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας.
ΧΑΜΗΛΑ, ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ…
«Πάντως, ήταν ευφυής η σκέψη σας να μην κάνει ο κ. Μητσοτάκης ποδαρικό, αλλά εγώ, διότι σε αυτή τη χώρα καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα», είπε ο Α. Τσίπρας στην Ολγα Τρέμη, στη χθεσινή συνέντευξη που της παραχώρησε στη νέα διαδικτυακή εκπομπή της. Χιουμοράκι που μετριέται στους βαθμούς κατάψυξης του εμβολίου της Pfizer; Μάλλον πρόκειται για άλλη μια χοντροκοπιά. «Χαμηλά, πιο χαμηλά». Για μια ακόμα εξυπνάδα απ’ αυτές που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι «μπούληδες».
Οπως είχε πει παλαιότερα και για τον Π. Καμμένο. Τότε που τον γνώρισε και τον συμπάθησε, ώστε κάποια χρόνια μετά να τον κάνει και συγκυβερνήτη του. Ο ευφυής Α. Τσίπρας με το παιδικό χιούμορ κατέφυγε στη «θεωρία του γκαντέμη». Εκείνος «γουρλής», ο άλλος «γκαντέμης». Κι αυτό μεταξύ σοβαρού και αστείου, όπου ως γνωστόν και παλαιόθεν λέγονται τα πιο σοβαρά πράγματα. Δυστυχώς, δεν έκανε απλώς καφενειακή «πλακίτσα» ο Α. Τσίπρας. «Σοβαρά» μιλούσε… Ομως μιλώντας «σοβαρά» δείχνεις και ποιος είσαι. Πώς σκέπτεσαι και πώς αισθάνεσαι. Και μάλλον ο Α. Τσίπρας δεν περνά την πιο «ανέμελη» κι ευχάριστη περίοδο της ζωής του. Κι έχει πολλούς λόγους γι’ αυτό. Δεν τον ακούει σχεδόν κανείς, πέραν του στενού κομματικού περιγύρου του.
Ο «κανένας» αυξάνει τη διαφορά που έχει απέναντί του στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Η εσωκομματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει του συνεχώς αναβαλλόμενου συνεδρίου του, θυμίζει ραγισμένο τζάμι λόγο πριν από το θρυμματισμό του. Οι υποθέσεις Novartis και ΣΥΡΙΖΑ Channel βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο. Και ο φόβος των πρόωρων εκλογών, που θα μπορούσαν να σημάνουν και πρόωρη πολιτική συνταξιοδότησή του, σκεπάζει την Κουμουνδούρου, παρ’ ότι είναι σαφές ότι οι εκλογές πάνε προς το τέλος της τετραετίας. Η πίεση, όπως και η «αρχή, άνδρα δείκνυσι».
Ο Α. Τσίπρας, παρά τον αρχικό μύθο που τον τύλιξε, πάντα ήταν επιφανειακός και γκαφατζής. Τις καλύτερες επιδόσεις του τις πετυχαίνει τώρα, δυο χρόνια μετά την οδυνηρή ήττα του, όπου η μια πολιτική γκάφα διαδέχεται την άλλη, «σκεπάζοντας» έτσι -εν μέρει- τα λάθη και τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης. Κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται όλο και χαμηλότερων προσδοκιών. Ολα όμως έχουν την εξήγησή τους. Οπως είπε χθες στον Alpha και ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής Ν. Καρανίκας, ο Α. Τσίπρας ήταν δική του «ανακάλυψη», τότε που επί Μ. Δαμανάκη η Νεολαία του τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ έψαχνε αρχηγό. Ο Ν. Καρανίκας σε ρόλο πολιτικού scouter ανακάλυψε τον «μια φορά στα εκατό χρόνια».
Διπλή ενόχληση στο ΚΙΝ.ΑΛ. προκάλεσε ο Τσίπρας
Με προφανή αμεριμνησία ο Α. Τσίπρας, με τη συνέντευξη που έδωσε χθες, υπέπεσε σε μέγα ατόπημα: Παρενέβη ωμά και απροκάλυπτα στα εσωτερικά του ΚΙΝ.ΑΛ. Ουσιαστικά αποδοκίμασε πολιτικά τον Α. Λοβέρδο και πήρε θέση εν όψει της εκλογής αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛ.
Ομως το μεγάλο «κατόρθωμα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κατάφερε να δυσαρεστήσει και τον Α. Λοβέρδο -ο οποίος αντέδρασε και δημοσίως- αλλά και τη… Φ. Γεννηματά, την οποία εμμέσως πλην σαφώς στήριξε. Ακόμα και συνεργάτες της Φ. Γεννηματά πάγωσαν με τα λεγόμενα του Α. Τσίπρα, γιατί -ευλόγως υπό μια έννοια- «λειτούργησαν σαν προβοκάτσια» κατά της προέδρου του κόμματος…
Τέλος με την Ακροδεξιά
Το πρώτο καθοριστικό βήμα ήταν η σύλληψη των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής. Το δεύτερο ήταν η καταδίκη τους για τα κακουργήματα που έκαναν. Το τρίτο και οριστικό είναι ο νόμος που ψηφίστηκε προχθές, βάσει του οποίου οι αμετάκλητα καταδικασμένοι για σοβαρά κακουργήματα δεν θα μπορούν, πλέον, να είναι υποψήφιοι βουλευτές. Ενώ κόμματα που έχουν ηγέτες καταδικασμένους για τέτοιου είδους εγκλήματα δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν σε εκλογές. Και τα τρία καθοριστικά βήματα που σημαίνουν το οριστικό τέλος της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα έγιναν από κυβερνήσεις της Ν.Δ.
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr