Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Η βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τα κομματικά ψηφοδέλτια και να υπάρχει μια ενιαία λίστα υποψηφίων στις φοιτητικές εκλογές αποτελεί μια πραγματική μεταρρύθμιση. Και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς η φοιτητική παράταξη της Ν.Δ. κερδίζει την εκλογική μάχη των εντυπώσεων εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
ΝΑΙ, έχουμε φτάσει στο τέλος του χρόνου. Η Ελλάδα του 2030 δεν μπορεί να φτιαχτεί με νοοτροπίες και υλικά της δεκαετίας του 1980. Τα πανεπιστήμια πρέπει να ξεφύγουν από τις παθογένειες που τα βασανίζουν.
ΕΧΕΙ έρθει η ώρα να καταργηθούν οι κομματικές παρατάξεις. Να σταματήσει μια ανούσια αντιπαλότητα που υποβαθμίζει το χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
ΟΠΩΣ πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία των νέων παιδιών και των οικογενειών τους με την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές με λευκή κόλλα. Είναι κάτι που δεν οδηγεί πουθενά ούτε τους 18άρηδες ούτε τα ίδια τα πανεπιστήμια. Πρέπει να σταματήσει η μαυρογιαλούρεια λογική «μια σχολή σε κάθε χωριό».
ΠΡΕΠΕΙ να προχωρήσει και η σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ώστε να μπει φρένο σε κάθε είδους παραβατικότητα στους χώρους των Ιδρυμάτων. Από τη διακίνηση των ναρκωτικών μέχρι τις γιάφκες των μπαχαλάκηδων με μολότοφ.
Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Θέλει να μην αλλάξει τίποτα. Θέλει να επιστρέψουμε στη δεκαετία του 1980. Στο διχασμό.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΕΙΝΑΙ υποχρεωμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων. Και πρέπει να κάνει και αρκετά βήματα ακόμα.
ΕΧΕΙ έρθει η ώρα της διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. Με χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων από εταιρίες, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
ΚΑΙ, επιτέλους, κάποια στιγμή στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να προχωρήσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι αστείο να υπάρχουν ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΙΕΚ και κολέγια και να μην υπάρχουν ιδιωτικά ΑΕΙ.
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, και κάτι ακόμα, ίσως και πιο σημαντικό: Επιβάλλεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Σε όλες τις βαθμίδες. Από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γιατί δεν αρκεί να αλλάξουν μόνο τα βιβλία. Για να αλλάξει η φιλοσοφία του σχολείου και των πανεπιστημίων, χρειάζεται να αλλάξει η φιλοσοφία του εκπαιδευτικού λειτουργήματος.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr