Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι σημαντική η αύξηση κατά 3,04% των ανταλλακτικών. Είναι σοβαρότερο πρόβλημα από την αύξηση της τιμής του καινούργιου αυτοκινήτου. Αν δεν μπορείς να πληρώσεις το ανταλλακτικό, το αυτοκίνητο γίνεται… άγαλμα. Επίσης, και η αύξηση 1,33% για τους υπολογιστές είναι κάτι.
Ωστόσο, τα προηγούμενα -ίσως πλην ανταλλακτικών- δεν είναι να πεις και είδη πρώτης ανάγκης. Αλλά το να έχουν πάρει φόρα-ανηφόρα οι τιμές στη λαϊκή αγορά, στην οποία προσφεύγω για φρέσκα λαχανικά, είναι ένα ζήτημα. Γιατί υποτίθεται ότι αγοράζω απευθείας από τον παραγωγό, χωρίς να μεσολαβεί ο έμπορος και δεν ξέρω τι άλλο. Αν αρμόδιος από το αρμόδιο υπουργείο πάει σε λαϊκή αγορά, σε κάθε βήμα του θα ακούσει: «Φωτιά οι τιμές στη λαϊκή, σήμερα». Και δεν λέω να αγοράσεις κεράσια Πέλλας που μόλις βγήκαν και κάνουν όσο μισό κιλό κρέας.
Στα σούπερ μάρκετ τα πράγματα είναι οδυνηρότερα. Γιατί πήρε επάνω του 11% π.χ. το καλαμποκέλαιο; Δεν λέω για το αρνί ή το κατσίκι -έγινε μόδα για το Πάσχα- που πήρε επάνω 13,65% από πέρυσι. Αλλά δεν μπορεί να ισχυριστούν οι αρμόδιοι ότι ανέβηκε επειδή είχαμε περιοριστικά μέτρα και σημειώθηκε έλλειψη σε αρνάκια και κατσίκια ή επειδή άργησε το Πάσχα. Και άλλες χρονιές το Πάσχα πάει Μάιο αλλά δεν πληρώνεις το αρνί ως μπον φιλέ, που λέει ο λόγος.
Οι αρμόδιοι είπαν ότι αυξήθηκε το κόστος της προμήθειας ζωοτροφών, η τιμή της ενέργειας, των ναύλων και των μεταφορών. Διαβάζω, σε διεθνή έντυπα, ότι δεν έχει επανέλθει η παραγωγή στα επίπεδα προ Covid-19 και το χειρότερο, λόγω κλιματικής αλλαγής, οι σοδειές γνωρίζουν κάμψη.
Εντάξει, όλα αυτά είναι κατανοητά, αλλά τέλος πάντων δεν γίνεται όλες οι αυξήσεις να περνούν στον καταναλωτή. Και τι θα γίνει αν εξακολουθήσει η ανηφόρα, όταν έτσι κι αλλιώς τα εισοδήματα φορολογούνται σκληρά; Αλλοτε λέγαμε ότι αν ενοικιάζεις ένα δεύτερο σπίτι έχεις εξασφαλίσει τα γηρατειά σου. Τώρα τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία δεν επιτρέπουν ούτε την ευπρεπή συντήρησή της. Οι μισθοί έχουν μειωθεί. Οι συντάξεις είναι οι μόνιμες αγελάδες.
Οι φόροι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ανάπαυλας. Είναι ανατριχιαστικό ακόμη και να διαβάζεις ότι θα πληρώσουμε φόρους από Ιούλιο ως και μετά δεκαοκτώ μήνες. Είναι απόλυτη ανάγκη η κυβέρνηση να ελέγξει την αγορά και να έρθει σε συμφωνίες με όποιους θησαύρισαν στην εποχή Covid. Αλλά μεγαλύτερη είναι η δική μας ανάγκη: Να ελέγξουμε την κατανάλωσή μας. Δεν είναι όλα αναγκαία στη μετα-Covid εποχή!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr