Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΣΤΑ Γεράνεια Ορη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν είχαν ανοιχθεί δασικοί δρόμοι ώστε να έχουν πρόσβαση τα οχήματα της Πυροσβεστικής. Προφανώς, ούτε αποψίλωση θα είχε γίνει, τουλάχιστον, κοντά στις κατοικημένες περιοχές.
ΠΟΙΟΣ είναι, τελικά, αυτός ο διαβόητος κρατικός μηχανισμός; Και ποιος ευθύνεται;
ΤΙΣ περισσότερες φορές υπάρχει τέτοιος διαμοιρασμός αρμοδιοτήτων, ώστε να συγχέονται οι ευθύνες. Και, τελικά, όλοι να δηλώνουν ανευθυνο-υπεύθυνοι ή υπευθυνο-ανεύθυνοι.
ΑΠΟ όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για διάφορες υποθέσεις, μια μεγάλη «πληγή» του κράτους είναι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Και το πώς και αν ποτέ συνεργάζονται με τις περιφέρειες και τους δήμους. Συγχρόνως, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η αδιαφορία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, που ενεργούν με χρονοκαθυστέρηση, για λόγους ακατανόητους.
ΤΟ ζήτημα των δασικών πυρκαγιών, όμως, είναι κυριολεκτικά φλέγον. Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα και να βρει λύσεις. Η κλιματική αλλαγή είναι βέβαιο ότι θα κάνει πιο συχνή και πιο έντονη την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων. Γι’ αυτό το κράτος πρέπει να αφυπνιστεί. Πρέπει να μπει στο τραπέζι της συζήτησης ο μηχανισμός πρόληψης.
ΕΙΝΑΙ σωστό πως πριν από αρκετά χρόνια καταργήθηκε «επιχειρησιακά» η Δασική Υπηρεσία και κατήντησε μία ακόμα γραφειοκρατική δομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης; Είναι δυνατόν να χρειάζεται απίστευτη γραφειοκρατία μεταξύ δήμων και Δασικής Υπηρεσίας για καθαρισμό δασικών εκτάσεων και την κοπή ενός δέντρου;
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΚΑΙ επιτέλους θα υπάρξουν, τουλάχιστον, πειθαρχικές ποινές για τις αστοχίες; Γιατί από ΕΔΕ… χορτάσαμε. Π.χ. ποιος έχει την ευθύνη της μη διάνοιξης δασικών δρόμων στα Γεράνεια Ορη; Να χάσει τη θέση του. Ισως, έτσι, την επόμενη φορά όποιος αναλάβει αυτή τη θέση να κάνει και τη δουλειά που είναι υποχρεωμένος.
ΤΟ ζήτημα δεν είναι το να υπάρξει απλώς μια τιμωρία. Το ζητούμενο είναι να αρχίσει να δραστηριοποιείται αυτός ο ρημαδο-μηχανισμός του κράτους. Αυτό το «βαθύ κράτος» που δείχνει να μην αντιδρά ό,τι κι αν συμβαίνει. Αυτό το «βαθύ κράτος» που εδώ και δεκαετίες έχει συνηθίσει είτε να κάνει μπαλάκι τις ευθύνες είτε απλώς να παρακολουθεί τις καταστροφές να συμβαίνουν.
ΔΕΝ είναι εύκολο. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποτελεί ένα εξαιρετικά σωστό βήμα προς την εξεύρεση λύσεων. Ισως και να απαιτείται η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που περισσότερο φρενάρουν παρά τρέχουν δράσεις και έργα. Μπορεί να απαιτούνται και άλλες μεταρρυθμίσεις.
Ο,ΤΙ κι αν χρειάζεται, όμως, πρέπει να γίνει τώρα. Οι συνθήκες απαιτούν να «ξηλωθεί» αυτό το βαθύ κράτος.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr