Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Πρόκειται για ένα «σκληρό» κοινωνικοοικονομικό ζήτημα, που επανέφερε τις διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς – Δεξιάς στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Βασικός υπέρμαχος της γενναίας αύξησης του φόρου σε κληρονομιές άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν το «1% των πλουσιότερων Ιταλών», είναι ο πρώην πρωθυπουργός και νέος αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα. Με το σκεπτικό ότι η Ιταλία έχει έναν από τους χαμηλότερους φόρους κληρονομιάς στην Ευρώπη (4%), ο Λέτα προτείνει την κλιμακωτή αύξησή του στο 20%, προκειμένου σχεδόν οι μισοί Ιταλοί 18άρηδες, που αντιμετωπίζουν άμεσες ανάγκες και θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους, να λάβουν εφάπαξ μια «κοινωνική προίκα» 10.000 ευρώ, που θα τους βοηθήσει να σπουδάσουν, να βρουν σπίτι, να ξεκινήσουν τη ζωή τους πάνω σε μια αξιοπρεπή βάση.
«Ζητήσαμε θυσίες από τους νέους για να στηρίξουμε το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού. Τώρα πρέπει να τους τα δώσουμε πίσω», είναι το σκεπτικό του πρώην πρωθυπουργού.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο (τραπεζίτης… ) Ντράγκι αντέδρασε με ιερή οργή, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να δώσουμε λεφτά στους πολίτες και όχι να τους τα πάρουμε (σ.σ.: βρίσκοντάς τα άραγε πού;)».
Στο πλευρό του πρωθυπουργού τάχθηκε και ο αρχηγός της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, – «εθνολαϊκιστής» στα λόγια, νεοφιλελεύθερος χωρίς εισαγωγικά στην πράξη: «Συμφωνώ απολύτως με τον πρωθυπουργό Ντράγκι. Η Ιταλία δεν έχει ανάγκη από νέους φόρους, το Δ.Κ. και ο Λέτα ας κρατήσουν την όρεξή τους…». Προσοχή: Ο ΟΑΣΕ κατατάσσει την Ιταλία στις χώρες με τη χαμηλότερη κοινωνική κινητικότητα, όπου ο πλούτος μένει στις ίδιες οικογένειες, και επίσης στις χώρες με τους χαμηλότερους φόρους κληρονομιάς στην Ευρώπη.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr